EKOLOŠKA UDRUŽENJA IZ NS: Lidl nije dobar komšija

EKOLOŠKA UDRUŽENJA IZ NS: Lidl nije dobar komšija

Osam novosadskih udruženja potpisalo je dopis u kom danas, na Svetski dan komšija, proglašavaju Lidl Srbija za "najgoreg novosadskog komšiju."

Oni podsećaju da su pre nepunih godinu dana Novosađani okupljeni oko građanskih inicijativa zamolili  u dopisu trgovinski lanac Lidl Srbija da se povede računa prilikom planiranja i izgradnje objekata Lidla na Limanu i na Futoškom putu, kako bi se sprečili negativni uticaji zagađenja.

Napominju da je, imajući u vidu da će nestati velike zelene površine koje su predstavljale, kako mesto okupljanja lokalnog stanovništva, tako i veliku površinu na kojoj se nalazio rasadnik JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad sa mnogobrojnim višegodišnjim vrednim stablima, ovaj trgovinski lanac zamoljen da ne zaliva ceo parking u beton i da se sačuvaju stabla i zelenilo u što većoj meri kao i da se izgradi dečije igralište na Limanu.

Kao primeri dobre prakse navedeni su objekti u Rumuniji gde su se krovovi ozelenjevali, a parking površine se nisu zalivale u beton, već su ostavljane i travnate površine. 


Aktivisti Ekološkog fronta i Pokreta Odbranimo šume Fruške odazvali su se pozivu JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad na akciju  presađivanja sadnica iz rasadnika u nadi da je doneta ispravna odluka  te da će drveće iz rasadnika biti sačuvano.

Lidl se u odgovoru građanima referisao na zakonske i urbanističke parametre i ograničenja nadležnih službi, što nas opet vodi do zaključka da je ovaj masakr odobren u institucijama koje plaćaju građani i građanke Novog Sada. Na celoj parceli sačuvano je jedno jedino stablo atlantskog kedra – navodi se u saopštenju ovih organizacija i dodaje:

– Svedočimo nemilosrdnoj seči drveća u sezoni gnežđenja, orezivanju i seči platana koje izvode firme somborskih tablica, iako je pretpostavka da se nalaze na površinama javne namene!


Udruženja navode da "uprkos informacijama o dobrom standardu koje nam stižu sa državnog vrha, znamo da je siromaštvo ono što vodi ljude u Lidl".

Svest o neophodnosti bojkota velikih korporacija u odnosu na egzistencijalne probleme gubi bitku, ali ipak mi pozivamo sve naše sugrađane i sugrađanke, koji misle da Novosađani kao i građani Rumunije zaslužuju zelenilo na parkinzima i krovovima Lidla, na bojkot ovog trgovinskog lanca – napominje se u dopisu koji su potpisali: Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Udruženje za zaštitu šuma.

Oceni vest:
48
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Branka

  pre 360 dana i 20 sati

  Pazarim u Lidlu,račun nikad nije ispod 5000 i sve je sveže i
  za pohvalu a za površinu pritisnite gradsku vlast koja je dala dozvolu.Nisam siromašna ali je najveći bezobrazluk Frikoma da prodaju jedan sladoled po 160 din dok je u Lidlu takav 60 din.

  Oceni komentar:
  32
  52
 • Ljubomir

  pre 360 dana i 19 sati

  A Vital je dobar komsija koji ispusta u Veliki Backi kanal ne preciscenu vodu i niko ga ne moze naterati da se ukopca u precistac koji je napravila EU u Vrbasu a to vazi i za CARNEX, BACKU FABRIKU SECERA, CRVENACKU SECERANU I OSTALE ! DODJITE PA POGLEDAJTE STA RADE SA OTPADNIM VODAMA I GDE IH PUSTAJU

  Oceni komentar:
  7
  90
 • Sava

  pre 360 dana i 19 sati

  Novi Sad ima zelenila bas dosta, a i Fruska gora nam je na dohvat ruke... sta ste zapeli za Lidl.
  Dok nije Lidl dosao, na tom mestu je bilo leglo krpelja i pasa lutalica. Ne uredni smo i lenji za medalju.. a samo bi nekom da prkosimo.
  Okrenimo se drugim delovima grada koje treba srediti i uciniti grad cistijim i zdravijim za nasu decu.

  Oceni komentar:
  64
  40
 • Mile

  pre 360 dana i 17 sati

  E naš gradonačelniče i ostala "struko"! Zašto je u ex YU, grad MOSTAR uvek bio najtopliji grad sa nenormalnim temperaturama? Pa zbog stena i kamena! Ljudi po svetu se muče da od pustinja i kamenja, naprave zelene OAZE a "mi" u Vojvodini , posekošmo šume po Fruškoj Gori i NAŠ Novi Sad, jedan od najzelenijih gradova ZALIVAMO u BETON!!! Koga briga za ekologiju, Važni su NOVCI, moji sinovci!

  Oceni komentar:
  10
  62
 • Kole

  pre 360 dana i 16 sati

  I ovo zelenila i parkova sto ima ne koriste gradjani savmalom decom i penzioneri vec su tu kuckari koji pustaju svoje kerove da trce i vrse nuzdu gde stignu a niko ne cisti za nhima . Dosta vise tih dusebriznika koji bi sveve pozatvarali ,a da mi je znati od cega oni zivevi gde rade ili ko ih spozorise da li su zelene novcanice

  Oceni komentar:
  37
  14
 • Milena

  pre 360 dana i 16 sati

  Ovaj put i staze pored puta radi grad a ne LIDL,mada je pitanje zašto pešačka i biciklisticka staza nije postojala do dana današnjeg,nego se sređuje za kupce Lidla. Pa valjda je to trebalo srediti mnogo pre i ne dozvoliti ljudima da u ovom delu prometnog puta idu kozijim stazicama.

  Oceni komentar:
  5
  35
 • Steva

  pre 360 dana i 15 sati

  Lidl je ogradio zemljište koje koristi, pogledajte Univerexport 021 Salajka. Manipulacija robom se vrši na ulice bez ograde, magacin na otvorenom , ambalaža i otpad svugde okolo po ulicama i zelenim površinama.

  Oceni komentar:
  6
  17
 • Koča

  pre 360 dana i 15 sati

  Lidl je ubedljivo najjači trgovinski lanac u Evropi. Dakle Evropa siromašna a mi jaki pa nećemo da se spuštamo na taj nivo i Lidl se otvara za sirotinju? I mi smo ušli onda u tu sirotinjsku Evropu ili smo još jači nego što kaže vlast pa smo davno prešišali nivo Evrope? Krajnje neozbiljna izjava

  Oceni komentar:
  23
  12
 • Novosađanka

  pre 360 dana i 12 sati

  Kao da je Lidl najveci problem sa ekologijom u Srbiji? To je kao da imate srcani udar a sekirate se jer vam je puk'o nokat. Imamo najvece zagadjivace u svetu u domacim i stranim fabrikama, koliko cujem nameravaju da prodaju veliki deo Srbije na koriscenje Kineskim fabrikama koje su poznate po tome sto iza njih ostaje totalna pustos, Japanski park koji je planiran kod Bulevara Evrope naprasno postao zemljiste za JOS JEDAN glupi trzni centar a imamo 4 prazna i propala u centru, pola Novog Naselja je u planu da se zabetonira zelenilo (gradjani se bunili pa proglaseni za politicki pokret i ucutkani) od strane ako se ne varam Galensa (?), gde god nadju zgodno drvo ili zelenilo a oni tu posade zgradu ili parking, pola Fruske Gore je unisteno, popaljeno i poruseno, vazduh crn, prete nam mini hidroelektrane itd itd... ali najveci problem je Lidl i penzioneri koji setaju kucice. Svaka cast na ekstremnoji gluposti koje su pojedinci pokazali !

  Oceni komentar:
  4
  34
 • Crni

  pre 360 dana i 8 sati

  Jebo vas Lidl i kada je došao u Srbiju, škart roba zadnje klase...

  Oceni komentar:
  19
  21
 • heh

  pre 360 dana i 6 sati

  Galens i SPC predahnuli!

  Oceni komentar:
  1
  17
 • Ljuba

  pre 358 dana i 19 sati

  Drveće , zelenilo , šume ........to je zdrava sredina i budućnost !!!!!!!!❤

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Zeleni Novi Sad

  pre 343 dana i 7 sati

  Nadamo se da ce čelnici grada Novog Sada imati sluha za molbu građana da se izgrade parkovi , parkići za životinje, parkinzi, trotoari za pešake i bic staze Pored Lidla na Futoskom putu idealan prostor za veliki park Adice kao i Telep su naselja bez parkova!
  Na svakih 5 zgrada obaveza investitora da uredi manji park izmedju zgrada, klupe, klackalice..
  Obaveza svakog Gradonačelnika da za svog mandata izgradi novi park , nove trotare
  Tako je pre bilo i zato je Novi Sad bio najlepsi grad u Srbiji!!!

  Oceni komentar:
  0
  2