Ekonomisti: Potrebni novi paketi pomoći, ali samo ugroženim delatnostima

Ekonomisti: Potrebni novi paketi pomoći, ali samo ugroženim delatnostima

Novo zaoštravanje epidemioloških mera zbog razbuktavanja pandemije koronavirusa zahtevaće i nove mere finansijske podrške najugroženijim granama privrede, ocenili su privrednici i ekonomisti.

Član Predsedništva Unije poslodavaca Srbije Slobodan Đinović rekao je za Betu da u situaciji kada se ne poštuju zaštitne mere od zaraze, zbog čega se pandemija širi, verovatno neće biti drugog rešenja za krizu u privredi, osim novog “upumpavanja likvidnosti”.

Preduzećima su ostale obaveze po osnovu poreza i doprinosa iz prošle godine, ali sada su stigle i iz tekuće godine, a banke su restriktivne u odobravanju kredita, pa je privreda u velikom problemu jer su joj neophodna sredstva sa dužim rokom povratka. Zbog toga država treba da ih ‘upumpa’ i bez obzira što mora da se zaduži– rekao je Đinović.

Dodao je da se ceo svet zadužuje zbog krize i da državi Srbiji u ovom trenutku prioritet treba da bude da preduzeća prežive.

On je rekao da postoji bojazan da zbog lošeg stanja u privredi radna snaga “pobegne” pa će, zbog smanjene ponude, rasti pritisak na povećanje zarada.

Država da pomaže ugrožena preduzeća

Glavni ekonomista Fiskalnog saveta Danko Brčerević ocenio je da država treba da nastavi da pomaže ugrožena preduzeća.

Racionalno je pomoći ugroženima u krizi jer će se to vratiti kroz poreze i doprinose, pa treba biti obazriv i pomoći samo firmama koje imaju održiv model poslovanja, ali su zbog krize zapale u finansijske probleme – rekao je Brčerević.

Dodao je da treba finansijski podržati pre svega mikro, mala i srednja preduzeća, ali i velika ako bilansi poslovanja nedvosmisleno pokazuju da su trenutno u krizi.

Brčerević je rekao da pomoć treba prvenstveno da bude namenjena za isplatu zarada jer bi se tako sačuvala i radna mesta.

Glavna primedba Fiskalnog saveta je, prema njegovim rečima bila što u merama pomoći koje su date u prošloj godini i koje se najavljuju za 2021. nema selektivnosti.

Cena pomoći će, kako je rekao, biti povećanje zaduženosti države što je prihvatljivo samo ako pomoć bude data najugroženijim kompanijama kako bi se sačuvale i firme i radna mesta.

Nema mnogo smisla davati novac preduzećima koja objektivno nisu ugrožena. Neke delatnosti, poput apoteka, dostave hrane i druge trenutno posluju bolje nego pre krize i nije ekonomski opravdano da se sad svi zadužujemo da bi se i njima davao novac – rekao je Brčerević.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan