EKONOMISTI: Povećanje plata u javnom sektoru možda dva odsto

EKONOMISTI: Povećanje plata u javnom sektoru možda dva odsto

Nakon jučerašnjeg obraćanja javnosti ministra finansija Siniše Malog u kom je rekao da je "99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane od 1. januara naredne godine", više se ne postavlja pitanje da li će biti povećanja, već koliko.

To bi trebalo da se sazna za desetak dana do dve nedelje – kad se završe razgovori predstavnika Vlade sa misijom MMF-a, pre svega o budžetu za narednu godinu, ali i stanju ekonomije ove i prognozama za 2021. godinu.

Kako će izgledati ekonomija naredne godine teško je reći pošto nije baš jasno ni kako će biti u ovoj, iako je ostalo samo tri meseca do kraja. U svakom slučaju, tradicionalno budžetski konzervativni Fiskalni savet u razgovorima sa ministrom ocenio je prihvatljivim povećanje plata u visini inflacije i pozvao na opreznost kod pravljenja budžeta s obzirom na sve neizvesnosti, piše "Danas".

S obzirom da od predstavnika države nisu stigla nikakva preciznija obećanja, za razliku od prethodnih godina, moguće je da, kao i kod penzija koje su povećane u skladu sa švajcarskim modelom što su takođe podržali stručnjaci, i kod povećanja plata bude slično. Povećanje u visini inflacije, koja se očekuje da bude oko dva odsto, značilo bi faktički samo čuvanje kupovne moći plata u javnom sektoru, ali ne i njeno povećanje.

Ivan Nikolić, direktor istraživanja i razvoja Ekonomskog instituta i urednik Makroekonomskih analiza i trendova, takođe poziva na oprez kod obećanja plata.

Ova godina napravila je veliku rupu u budžetu što je dovelo do rasta javnog duga. Ako je cilj da se sledeće godine počne povratak javnog duga na pretkrizni nivo, onda je prostor za povećanje plata jako mali. S druge strane ako bi cilj bio da se podstiču potrošnja i rast i još više onda se može očekivati veće povećanje plata na uštrb štednje. Možda je moguće povećanja plata u javnom sektoru, ali ja bih bio oprezan jer će to zavisiti od oporavka sledeće godine. Lako je napraviti rebalans budžeta i podeliti veće plate ako sve bude u redu. Mi dobro stojimo ekonomski, ali ne treba olako obećavati previsok rast plata javnom sektoru – poručuje Nikolić dodajući da je rast plata u nivou inflacije korektan predlog.

Koliko će država moći para da izdvoji za plate zavisi od toga kako će se ekonomija oporavljati naredne godine, ali i kako će na kraju izgledati ova, korona godina. Nikolić ocenjuje da trendovi industrijske proizvodnje u periodu od juna do avgusta, kao i rast poljoprivrede i oporavak građevinarstva i trgovine na malo ukazuju da bi ekonomska aktivnost mogla biti na nivou prošlogodišnje, prenosi "Danas".

Neto plate u javnom sektoru su u prvih sedam meseci ove godine iznosile u proseku 67.422 dinara što je za 11 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. U privatnom sektoru, pak, neto plate su povećane za devet odsto na 55.167 dinara. Dakle, plate u javnom sektoru su rasle brže nego u privatnom, a pri tome su i 12 odsto veće. Ekonomista Danilo Šuković ističe da je za političare uvek popularno i da im diže rejting da govore o povećanju plata i penzija, ali da to ima i drugu stranu medalje.

Plate u javnom sektoru su znatno veće nego u privatnom i to onda podstiče ljude da traže posao kod države. I izveštaj Evropske komisije pokazuje da naš privatni sektor zaostaje i da je država glavni igrač u ekonomiji. To ne vodi slobodnoj privredi, pa ni slobodnom društvu i dugoročno nepovoljno deluje na rast i standard. Da BDP raste i da su plate u privatnom sektoru više onda bi bilo u redu povećavati plate u javnom sektoru, ali ovako kad je suprotno, onda je to i štetno – smatra Šuković.

Ceo tekst pročitajte na sajtu "Danasa". 

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan