Elektronska uprava Srbije ispred Švajcarske i Norveške

Elektronska uprava Srbije ispred Švajcarske i Norveške

Srbija je u ovogodišnjem globalnom izveštaju UN o razvoju elektronskih usluga svrstana u grupu zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave u svetu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navodi se da je po rezultatima izveštaja za 2022. godinu, Srbija među 10 zemalja u svetu koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave i da je po razvoju elektronskih usluga ispred 16 članica EU, poput Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke i Slovačke.

Indeks razvoja elektronske uprave (eGovernment Development Index - EGDI) Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao "veoma visok". Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je osmi najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu – piše u saopštenju.

Dodaje se da je po vrednosti indeksa elektronskih usluga Srbija na 26. mestu u svetu, i to ispred zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i 16 članica Evropske unije, među kojima su Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska i Grčka.

– Indeks eParticipacije pozicionira Srbiju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana – naveli su iz Vlade Srbije.

Jedinstveni globalni izveštaj Ujedinjenih nacija - United Nations eGovernment Development Survey 2022, sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice UN.

Oceni vest:
0
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ja to sasvim ozbiljno

  pre 56 dana i 18 sati

  Briljiramo na svim poljima!
  Uskoro će nas posetiti vanzemaljci (Vanziji) u prijateljskoj i nezvaničnoj poseti, da uzmu recepte za ostatak Vaseljene (Vasione, Kosmosa).
  Oni su nas kreirali pre 240.000 godina, a izgleda smo ih prevazišli.
  (Pitaju se koji su to deo DNK propustili da zaključaju?)
  Naravno, čim Jedini Srpski Sin nađe vremena u gustom rasporedu.
  Do tada će lebdeti negde iznad Belgrade-a.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Dr Milance Mitovski

  pre 56 dana i 2 sata

  КАКВО ЗАНИМАЊЕ, ПЕНЗИОНЕР НА СВОЈИМ ПЛЕЋИМА?

  Ових дана мој врли пријатељ Зоран, дипломирани инжењер металургије, стручњак у Топионици бакра у Бору, отишао је у заслужену пензију. Његов радни век је протекао романтично и био је занимљив, нису могли многи да га у целости разумеју. Дружили смо се и уз пиво и забавне и занимљиве приче. У част његовог пензионисања посвћујем му песму, уз жељу да пензију користи што дуже:

  ПЕНЗИОНЕРСКА САЊАЛИЦА
  (посвећена Зорану Стошићу)

  Млади је сада пензионер,
  Лепи

  Oceni komentar:
  1
  1