Elektronske fakture validne i bez potpisa i pečata

Elektronske fakture validne i bez potpisa i pečata

Računovodstvene isprave, uključujući fakture, ubuduće neće morati da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis.

Naime, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpisali su danas Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s amedijima.

Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku.

Ključno pojašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim. Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom.

Fakutura koja je izvorno nastala u papirnom obliku, ne mora da sadrži pečat i potpis odgovornog lica. Faktura koja je nastala u elektronskom obliku ili digitalizacijom, takođe ne mora biti potpisana elektronskim potpisom.

- Primenom ovog propisa, eliminišu se veliki nepotrebni troškovi i olakšava poslovanje – istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, te dodela da. ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina istraživanje dnevni horoskop novosađani bez vode isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Dom zdravlja bez struje bez grejanja sahrane novi sad horoskop isključenja struje Dom zdravlja Novi Sad horoskopski znaci novorođenčad bebe Hitna pomoć Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje policija betanija jkp lisje novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad