Elektronski dnevnik u 200 škola od prvog septembra

Elektronski dnevnik u 200 škola od prvog septembra

Od septembra u pilot projekat "e-prosveta" biće uklučeno 200 škola, a prvi servis koji će biti primenjen je elektronski dnevnik, koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vođenja evidencije, a roditeljima da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu.

Prilikom prezentacije projekta "e-prosveta", rukovodilac tog projekta Bojan Radić rekao je da će sve osnovne škole koje su uključene u projekt imati elektronski dnevnik, dok će srednje škole imate dupli unos (i u papirnom i u elektronskom obliku), dok zakon ne dozvoli elektronski unos.

U pilot projektu probaćemo neke funkcije kojih sada nema u dnevniku... Na primer da nastavnici osim negativnih primedbi pišu i pohvale za učenike -, rekao je Radić.

On je objasnio da nastavnik u "e-dnevniku" može samo da vidi ocene iz svog predmeta čime će se omogućiti veća objektivnost i sprečti da se učeniku prepisuju ocene koje ima iz drugih predmeta. Servis ima i sistem obaveštavanja roditelja o ocenama i izostancima, a kada sistem bude operativan roditelji će dobijati SMS poruke o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama.

Radić je rekao da je rola za učenike i roditelje gotova, ali da neće biti puštena od 1. septembra.

"Ideja je da sve role prvo prođu nastavnici, pa da kada se oni obuče ukljuće se i rodtelji", naveo je on i dodao da će elektronski dnevnik biti štampan na kraju školske godine.

Prema njegovim rečima, svaki nastavnik će imati kompjuter, lap top ili tablet.

Radić kaže da je "verovatnoća da padne sistem mala, gotovo nikakva" i da "e-dnevnik" ima najviši stepen zaštite podataka se svaki pristup sistemu beleži.

Kako je rečeno, posle pilot projekta servis će biti potpuno dostupan svim osnovnim i sednjim školama u Srbiji i neće se čekati naredna školska godina kako bi se povećao broj škola koje koriste "e-dnevnik", nego će biti uvođene u projekat kada se za to steknu uslovi.

"E-prosveta" ima pet servisa: e-dnevnik, e-lektira, virtuelni muzeji, informacioni sitem za analitiku učenja, nacionalna platfora za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad Isključenje struje bez vode isključenja struje elektrovojvodina betanija novosadsko porodilište Spens klisa raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad JGSP "Novi Sad" sahrane novi sad isključenje vode bez struje intervju izmena režima saobraćaja novosadska policija novorođenčad snp bebe servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana detelinara