Eparhija bačka zabranila organizovanu posetu novosadskim hramovima zbog Roberta Čobana

Eparhija bačka zabranila organizovanu posetu novosadskim hramovima zbog Roberta Čobana

Novosadska Crkvena opština, odnosno vladika Irinej bački, zabranili su organizovanu posetu novosadskim hramovima, koju u akciji "Novi Sad za početnike"  već godinama, uz podršku Grada Novog Sada, organizije kompanija čiji je direktor Robert Čoban.

Iz Eparhije bačke poručuju da "hramovi Srpske Pravoslavne Crkve u Novom Sadu ne primaju organizovane posete bez prethodnog dogovora sa upravama hramova", a da dozvolu za istu od njih nisu tražili ni Čobanova kompanija, a ni Grad, tako da će sve pravoslavne crkve danas biti zatvorene za turiste koji su se prijavili na ovaj obilazak, saznaje Nova.rs.

U Eparhiji bačkoj ne kriju razlog da je zabrana posete usledila kao odgovor Čobanu zbog tekstova o SPC, odnosno o njenom odnosu prema kulturnom nasleđu.


Obzirom na nedavne i sve učestalije javne istupe vlasnika i direktora kompanije Color Press (Roberta Čobana) i kleveta koje je izgovorio na račun Srpske Pravoslavne Crkve i njenog odnosa prema sopstvenoj duhovnoj, istorijskoj i kulturnoj baštini, ne želimo da  budemo deo takvog projekta, a posebno nas zabrinjava sadržaj planiranog predstavljanja istorije novosadskih hramova i živopisnih priča koja će se tom prilikom ispričati – saopšteno je iz Irinejevog kabineta, a prenosi "Nova".

Naime, Eparhija bačka ovim zamera Čobanu tekstove u kojima se bavio spornim restauracijama Vladičanskog dvora, Saborne crkve u Vršcu, manastiru u Kovilju… a kojima je zajednički "obračun sa barokom" i "ostalim stilovima koji današnjem vrhu SPC mirišu na mrski Zapad".


Uprkos tome što su, kroz pisanje i drugih medija i brojni stručnjaci, kustosi i konzervatori potvrdili da na ovaj način crkva narušava kulturna dobra, kao i da je velik broj tih radova izvođena bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Srpska pravoslavna crkva nije ničim demantovala da stoji iza njih, niti je obrazložila zašto ikonostase stare i po nekoliko vekova, na čijem oslikavanju su radili čuveni slikari, zamenjuje  i "upodobljava" vizantijskom, "više" pravoslavnom stilu.

Čoban je danas na svom Tviter nalogu objavio da "Tura 'Novosadske crkve i hramovi' upravo traje, jedino zbog zabrane vladike Irineja nema ulaska u hramove SPC nego se o njihovoj istoriji govori sa trotoara ispred"

Ceo tekst pročitajte na sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Petar

  pre 838 dana i 3 sata

  Osilio se pajac iz legodvora.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Kler

  pre 838 dana i 3 sata

  Ovaj je zlo.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Dejan

  pre 837 dana i 13 sati

  Čoban javno ucenjuje SPC, a ne da iskreno kritikuje, briga njega za SPC i bilo šta drugo već gleda isključivo svoj ćar i da nastavi da se bahato ponaša. Čovek je do Korone takoreći uzeo Trg Slobode kao da je njegova babovina sa organizovanjem više mesečnih vašara, te zimski, te ljubavni, te prolećni itd. Sada hoće da ulazi u SPC Hramove kada mu se ćefne, e pa SPC je odlično procenila i zabranila turizmologu u pokušaju Čobanu nenajavljene grupne posete.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Podbara Haos

  pre 837 dana i 12 sati

  Nebi da komentarišem g.Čobana ali za Vladiku Bačkog Irineja mislim da je živo zlo.
  Nikad gore Sveštenstvo u Bačkoj nismo imali, čast izuzecima. Zašto ne pišete o pločama sa Vladičanskog dvora, da li znate sa čime su one zamenjene gde je sad Zavod za zaštitu kulture.
  Kakva je kultura na ulici tako je i u crkvi.....šabanerija!

  Oceni komentar:
  4
  2
 • milica

  pre 837 dana i 11 sati

  Gospodin Čoban nije oklevetao Crkvu, rekao je samo istinu. A zabrana ulaska u hramove SPC koju je odredio Irinej B. je bruka i sramota za crkvu, srbiju i Novi Sad. Tužno i strašno ...

  Oceni komentar:
  5
  0