Eparhija bačka: Zlonamerno pisanje anticrkvenih medija

Eparhija bačka: Zlonamerno pisanje anticrkvenih medija

Povodom naših fotografija i ličnim prisustvom građana potkrepljene priče “Sklanjajte decu: Hitne duhovne potrebe u pešačkoj zoni!“, oglasila se i Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve.  Prenosimo integralno saopštenje:

“Povodom zlonamernih tekstova nepoznatih autora, “Sklanjajte decu: Hitne duhovne potrebe u pešačkoj zoni!“, “ Popovski slalom kolima kroz pešačku zonu“ i drugih sličnih tekstova, kao i fotografija objavljenih najpre na internet -  portalima mojnovisad.com, 021.rs i od strane drugih lokalnih novosadskih medija, a u toku dana i u skoro svim domaćim medijima, Eparhija bačka je dužna da demantuje navedene tekstove i javnost obavesti o sledećem:

1. Službeni automobili Eparhije bačke su do početka parternog uređenja na Trgu Republike (kod Riblje pijace) , sa svim potrebnim dozvolama i karticama, u dvorište Vladičanskog dvora i u portu Sabornog hrama, gde se nalaze garaža i službeni parking, ulazili kroz pokretnu rampu na početku Gimnazijske ulice, u čemu su ih veoma često nenadležno i protivzakonito ometala nepropisno parkirana taksi - vozila. Posle početka radova, o čemu Eparhija bačka nije bila unapred obaveštena, od službenih lica Uprave za saobraćaj Novog Sada je dobijeno uputstvo da se zamene kartice za ulazak u pešačku zonu tako što će službenim automobilima Eparhije bačke, kao i ostalim pravnim i fizičkim licima, biti omogućeno da u pešačku zonu ulaze iz pravca ulice Modene. O ovome je, uzgred budi rečeno, svojevremeno pisao pomenuti portal 021.rs (http: //www. 021.rs/Novi - Sad/Servisne - informacije/Zamena - kartica - za - prolaz - u - pesacku - zonu. Html).

Imajući u vidu činjenicu da bi se navedeno rešenje pokazalo kao nepraktično, jer bi se eparhijskim automobilima moralo prolaziti kroz veliku gužvu čitavom dužinom ulica Modene i Zmaj - Jovine, Eparhija bačka je zatražila alternativno rešenje koje sunadležne gradske institucije definisale kao mogućnost korišćenja najkraćeg dela pešačke zone (početak Zmaj - Jovine i deo Miletićeve ulice). Upravo ovom trasom se kretao i službeni automobil koji je prikazan na slici nepoznatog autora.

Dakle, Eparhija bačka od početka radova na Trgu Republike nema drugu alternativu nego da u svoje službene prostorije i u rezidenciju episkopa dolazi isključivo kroz pešačku zonu gde se svakodnevno okuplja veliki broj naših sugrađana. Na isto su primorani i svi drugi posetioci Vladičanskog dvora uključujući i visoke državne funkcionere, kao i visoke zvaničnike drugih Crkava, verskih zajednica i država. Za ovakvu situaciju Eparhija bačka nije i ne može biti odgovorna.

2. Zlonamernost pisanja navedenih tekstova jasno se može videti iz neprimerenih i netačnih komentara objavljenih fotografija, kao i tvrđenja da se službenim automobilom bahato upravljalo i da su građani, a posebno deca, bili primorani da beže u nadi da će sačuvati goli život i izbaviti se iz ove dramatične situacije. Istina je potpuno drugačija. Službeni automobil je veoma sporo prolazio ovim delom pešačke zone upravo zbog gužve i velikog broja male dece koja se svakoga dana okupljaju u užem centru grada. Na slikama se jasno može videti da osim brižne majke koja svoje dete uzima u naručje svi ostali stoje potpuno mirno i strpljivo propuštaju službeno vozilo Eparhije bačke, kao i svako drugo vozilo koje prolazi pešačkom zonom. Automobil koji je parkiran uz samu ogradu Vladičanskog dvora (Opel corsa) , a veoma često i vozilo Audi karavan čija fotografija nije objavljena uz navedene tekstove, ali je svakodnevno parkirano uz ogradu Vladičanskog dvora, nisu vlasništvo Eparhije bačke. Opel corsa je vlasništvo našeg suseda koji na osnovu invaliditeta ima dozvolu za parkiranje u pešačkoj zoni, a drugo vozilo pripada jednom od vlasnika obližnjeg butika i letnje bašte.

Posebna tema je neverovatno čudo da se obični građanin u trenutku prolaska službenog vozila Eparhije bačke kroz pešačku zonu zatekao na licu mesta sa profesionalnim fotoaparatom koji je iskoristio za potrebe gorenavedenog internet - portala.  Sveštenik koji mu se tom prilikom obratio nije koristio neprimerene reči nego je upozorio ovog običnog građanina da to što čini nije pristojno. Netačno je da se sveštenik, koji je, inače, gost Eparhije bačke i koji je došao iz inostranstva u posetu našem gradu – Srpskoj Atini, koristio neprimerenim rečnikom.

3. Da je u pitanju napad na Crkvu, sakriven iza brige za naše najmlađe sugrađane, jasno pokazuje i lažna informacija da je službeno vozilo Eparhije bačke luksuzna limuzina, a ne polovni automobil proizveden 2010. godine, čija je tržišna cena od 8. 000 do 10. 000 evra. Pored toga, iako spominju dostavna službena vozila i vozila hitne pomoći koja takođe imaju dozvolu ulaska u pešačku zonu, niko od dušebrižnika se nije zapitao na koji način bi, ne daj Bože, u slučaju hitne potrebe mogla da reaguje vatrogasna služba i hitna medicinska pomoć, kada jedno službeno putničko vozilo izazove ovakvu pometnju i po rečima  „istinoljubivih“, a pri tome neimenovanih autora, dramatičnu situaciju u centru Novog Sada. Za razliku od njih, Eparhija bačka je o ovome zvanično pisala nadležnim gradskim službama i davala određene sugestije i predloge.

4. Na kraju, radi razotkrivanja pravih pobuda za pisanje ovakvihi sličnih anticrkvenih članaka podsetićemo javnost na događaj kada je poznati lokalni političar jedne kombi - stranke divljao pešačkom zonom Novog Sada, ne službenim i ne privatnim nego pozajmljenim motornim sankama, i kada je u navedenim lokalnim medijima njegovo divljanje prikazano kao herojstvo, junaštvo i duhovita šala na račun gradskih vlasti. Novosadski anticrkveni mediji su uvek bili i biće u službi takvih političkih grupacija od kojih su neke i sada na vlasti u gradskom parlamentu.

Uostalom, pitamo se, a pitamo i javnost Novog Sada, kuda bi službeni automobili gradskih čelnika, visokih državnih predstavnika i uglednih gostiju našeg grada ulazili u pešačku zonu i dolazili do Gradske kuće kada bi se, na primer, radovi izvodili u ulici Modene. Odgovor je jasan: ili kroz pešačku zonu Zmaj - Jovine ulice, ili preko platoa Srpskog Narodnog pozorišta, ili kroz Njegoševu ulicu. Da se izabere bilo koja od ove tri putanje rezulat bi bio isti kao i sa službenim automobilima Eparhije bačke.

Iz Kancelarije Episkopa bačkog”

 

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dacha

  pre 2968 dana i 23 sata

  Postavljam pitanje svima. Kakav mentalni sklop i luksuzni život imaš, kada ti automobil koji je star 5 godina i vredi 10.000 € NIJE luksizna limuzina?

  Pitanje za eparhiju i njihove sluge. Ko je vama odobrio javno političko delovanje? Da li ste vi crkveni "velikodostojnici" samo odabranim političkim partijama, koje nisu kombi stranke, šta god to bilo, ili ste vi na usluzi svima nama, pa i onima koje politika ne zanima?

  Oceni komentar:
  7
  31
 • Milos

  pre 2968 dana i 20 sati

  Samo jedno pitanje za "Eparhiju backu"
  Da li je taj automobil kupljen nov ili polovan i koliko je placen?
  Nismo bas svi ispranog mozga sa pamcenjem od 21dan i ne verujemo bas svi u "ako me pitate" retoriku zamena teza.
  Sasvim posebna stvar je obraz doticnog koji u zemlji gde je zvanicna prosecna plata 350e, a realna oko 200e i prosecna staros automobila 17 godina, izjavi da automobil "čija je tržišna cena od 8. 000 do 10. 000 evra" nije luksuz.

  Oceni komentar:
  4
  21
 • Sashka

  pre 2968 dana i 20 sati

  Poštovani oci, "ako so obljutavi, čime će se osoliti?", ako je problem napraviti par desetina koraka do najbližeg kolovoza i mesta za parkiranje, kakav primer dajete? Ovakvo vaše ponašanje nije na korist ni nama verujućima, ni onima koji veru traže, a najmanje vama. Probudite se!

  Oceni komentar:
  4
  27
 • snezana

  pre 2968 dana i 15 sati

  Demanti, isprazno trućkanje. Nismo ni očekivali da ćete se izviniti zbog bahatosti, samo kontra napad. Mislim da ste promašili temu, tekst nije napad na SPC, jer Vi niste SPC, nego pojedinci koji su nedostojni, umislili da su jako važni pa shodno tome se I ponašaju. Nekada, na radost moje generacije je Novi Sad imao gospodu među svestenstvom a sada neka nam je Bog u pomoći!

  Oceni komentar:
  3
  14
 • Informativno

  pre 2968 dana i 13 sati

  Uzgred budi receno, koga briga za njihova saopstenja? Bog je odavno od njih dig'o ruke... Banda!

  Oceni komentar:
  3
  9
 • jaran

  pre 2967 dana i 21 sat

  Jogurt I sveza jaja.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Novosadjanin

  pre 2967 dana i 20 sati

  Juce ista scena. Pop ili neko drugo crkveno lice u novijem Citroenu, iz Mileticeve ulice skrece u Zmaj Jovinu, provlaci se pored ljudi i basta kafica i staje pored Vladicanskog dvora... Brzina automobila nije vazna... Ako je nesto pesacka zona onda automobil nema sta tu da trazi... Komunalci njakju bicikliste a automobili mogu slobodno da se krecu... Kakva ironija

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Bulka

  pre 1836 dana i 12 sati

  Pitali ste kuda i kako bi gradski čelnici, ugledni gosti, visoki državni gosti dosli do Gradske kuće. Odmah ste dali odgovor i to pogrešan. Jedini odgovor, bilo koga za zdravom glavom na ramenima, bio bi, nogama. Za neupućene, mogli ste navesti koja je udaljenost Vladičanskog dvora od Gradske kuće.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Milan

  pre 1836 dana i 8 sati

  Obezobrazili se bezobrazni. Nisam znao da policajac zaustavlja bicikle a prođem svaki dan tuda.
  Sva sreća da samozvana gospoda ne traže da umesto da malo mrdnu peške da ih se nosi kao faraone.

  Oceni komentar:
  0
  0