Epidemija gripa na vrhuncu: Troje dece u bolnici, sedmoro odraslih preminulo

Epidemija gripa na vrhuncu: Troje dece u bolnici, sedmoro odraslih preminulo

Troje dece, sa potvrđenom infekcijom virusom gripa, hospitalizovano je u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, dok je kod pacijenata starije životne dobi u Vojvodini registrovano 7 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine reč je o virusima gripa tipa AH1N1, AH3 i tip B, a epidemija je krenula početkom februara, da bi prošle nedelje dostigla svoj vrhunac, pogotovo u Sremskom i Severnobanatskom okrugu, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Sa početkom rada predškolskih, školskih i drugih koletiva u punom obimu, realno je i očekivati povećanje broja obolelih od gripa, što je uobičajeno za ovo doba godine. U skladu sa tim, pоrеd prеpоruка zа јаčаnjе imunitеtеtа, važne su оpštе mеrе prеvеnciје: držаnjе оdstојаnjа, higiјеnа disајnih putеvа i ruкu, kao i povremeno prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbegavanje dužeg boravka u manjim i neprovetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi. Budući da je inkubacija kratka, oko 2 dana, a period zaraznosti traje od dan pre pojave simptoma do 5 dana od početka bolesti, bolesna deca bi trebalo da ostanu kod kuće, a samo deca sa težom kliničkom slikom se javljaju svojim pedijatrima radi praćenja nalaza na plućima, poručili su iz Instituta.

Zbog gripa krenulo zakazivanje kod pedijatara

Iako je najavljeno da će zakazivanje pregleda kod pedijatara u Domu zdravlja krenuti naredne nedelje, usled sve većih gužvi zbog epidemije gripa, zakazivanja su već počela, kaže načelnice pedijatrijske službe Doma zdravlja Vesne Vuleković.

- Baš zato što su velike gužve i što se puno čeka, odlučili smo da već počnemo i zvanično sa zakazivanjem. Mi uvek gledamo da li je dete malo, da li je kontrolni pregled, u kakvom je zdravstvenom stanju dete, jer nikako ne želimo da na primer dete koje dođe na kontrolu dugo čeka pa da se usput ponovo razboli, kaže ona. Navodi da sada lekar po smeni pregleda i preko 50 dece, dok je uobičajeni broj oko dvadeset.

Roditelji koji su ovih dana vodili decu kod lekara kažu da su gužve velike, jer dolaze i oni koji su zakazali pregled i oni koji za to nisu znali.          

Simptomi infekcije su visoka temperatura, glavobolja, povraćanje, bolovi u stomaku, kašalj, a kako su velike gužve u čekaonicama, lekari savetuju da roditelji imaju strpljenja, prate zdravstveno stanje svog deteta i sačekaju dva dana pre nego se obrate lekaru. U slučaju pogoršanja kliničke slike bolesti potrebno je obratiti se izabranom lekaru.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan