Epidemiolog Đurić: Ublažavanje mera utemeljeno na pragmatizmu

Epidemiolog Đurić: Ublažavanje mera utemeljeno na pragmatizmu

Doktor Predrag Đurić, nekadašnji šef Katedre za epidemiologiju novosadskog Medicinskog fakulteta, smatra da najavljeno popuštanje epidemioloških mera nije opravdano.

U izjavi za portal Mojnovisad.com, kaže da je interes najbogatijih prevladao brigu za građane. Predlaže oporezivanje političara, crkve, bogatih i svih onih koji su profitirali tokom pandemije.

– Broj hospitalizovanih bolesnika i onih na respiratoru u Srbiji ne opada. U isto vreme, zabrinjava značajno smanjenje broja testiranih osoba uz veoma visok procenat pozitivnih rezultata. Do popuštanja mera može doći onda kada su postavljeni ciljevi dostignuti i efekat mera se održava. U konkretnom slučaju nije jasno koji je to cilj dostignut ranijim merama, pa sad dolazi do njihovog ublažavanja – objašnjava Đurić.

On kaže da se istovremeno sa ublažavanjem mera prema privredi, uvode restriktivnije mere prema građanima i to one koje nisu stručno opravdane, kao što su obavezno testiranje putnika ili karantin. Iz svega navedenog se može zaključiti da mere koje se u Srbiji, ali i u nekim drugim zemljama uvode ili ublažavaju, nisu prvenstveno utemeljene na struci, već na pragmatizmu, gde je interes najbogatijih prevladao brigu za građane. 


– Zabrinjava što nema ni naznaka konkretne i organizovane solidarnosti najmoćnijih u državi – političara, privrednika i crkve, sa onima koji su najviše pogođeni pandemijom. To bi se moglo ostvariti kroz solidarno oporezivanje političara, najbogatijih građana, primalaca državnih subvencija, banaka i drugih koji profitiraju tokom pandemije i crkve i na taj način ublažiti posledice pandemije na ranjive privrene subjekte, pa ne bi bilo potrebno uvoditi restriktivne mere prema građanima – kaže Đurić.

Da podsetimo, nakon današnjeg zasedanja Kriznog štaba predloženo je da se rad tržnih centara, kao i svih uslužnih delatnosti dopusti radnim danom do 20 sati. Ugostiteljski objekti takođe mogu raditi do tog vremena, uz poštovanje postojećih mera i bez puštanja muzike. Mere je naknadno usvojila i Vlada Srbije na sednici.

Oceni vest:
17
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • jelena

  pre 895 dana i 1 sat

  Da nije tužno bilo bi smešno. Sad je Dodlučila a politika se složila. Nemojte, molim vas više, dosta je.
  Da li je naša struka neuka i ne zna šta radi ili bespogovorno sluša političare, za koje već znamo da su podobni a ne stručni.
  Lično bi me bio blam da sedim u tkzv.Stručnom štabu a ni o čemu ne mogu da odlučim i niko me ne poštuje. Kada se moj glas, kao stručni ne bi poštovao, napustila bih telo u kom sam dekor. Ja bih to mogla, niko i ničim me bi mogao, niti imao da me uceni da izigravam fikus na podsmeh zdravomislećeg dela naših stanovnika.

  Oceni komentar:
  0
  1