Epilog pljačke u Baču: Fratar Josip oprostio razbojniku

Epilog pljačke u Baču: Fratar Josip oprostio razbojniku

Fratar Josip Špehar iz Franjevačkog samostana se u Kliničkom centru Vojvodine oporavlja od napada razbojnika.

Predsednik Opštine Bač Dragan Stašević posetio je fratra Josipa Špehara iz Franjevačkog samostana, koji se u Kliničkom centru Vojvodine od petka oporavlja od napada razbojnika. Razbojnik koji je fratru naneo teške telesne povrede i opljačkao samostan u noći između četvrtka i petka, brzo je uhvaćen, a Josipu Špaheru sledi operacija, ali kaže - napadaču je već sve oprostio.

- Iako se samostan nalazi u centru Bača, razbojnik se popeo merdevinama, razbio prozor i došao do moje sobe, nakon čega me je udario u glavu, a pošto sam pokušao da se odbranim, slomio mi je i ruku - kaže fratar Špehar i dodaje da ga je potom vezao i primorao da šeta i pokazuje mu vrednosti iz samostana.

Iako je priznao fratru da ga je pratio neko vreme, razbojnik nije imao saznanja o vrednostima samostana, već je govorio o relikvijama za koje je čuo u televizijskim emisijama. Prema Špeharovim rečima, napadač nije znao šta je vredno u samostanu, te je poneo i najjeftinija vina, a vredne predmete ostavio. U prilog činjenici da je razbojnik prethodno pratio fratra i tačno znao u kojoj sobi spava, govori to da je razbojnik ušao kroz prozor koji nije bio zaštićen rešetkama, jer je nedavno zamenjen u saradnji za Zavodom za zaštitu spomenika. Takođe, prozor se ne nalazi u blizini komšijskih kuća, pa ni životinja koje se nalaze u dvorištu samostana, a koje se nisu oglasile.

- U jednom momentu je razmišljao da me ubije, o čemu je govorio naglas, a ja sam bio pomiren sa celom situacijom. Video sam da religijski ne mogu da doprem do njega, pa sam pokušao emotivno. Na kraju smo i razgovarali i rekao mi je da nije ubica - kaže fratar i dodaje kako je, onako povređen, počeo da briše pod pitajući se ko će ga očistiti.

Nakon njegovog odlaska, fratar je uspeo da se oslobodi zato što mu slomljena ruka nije bila jako vezana, te je počupao selotejp traku i kanap i zatim otišao do prvog komšije da pozove Hitnu pomoć i policiju. Josip Špehar ne zna da li će mu biti potrebna operacija ruke i dodaje da, nikad u životu nije bio u bolnici, da mu je ovo prijatno iskustvo, uprkos pričama koje je čuo da uslovi u bolnicama nisu dobri.

- Pitali su me da li ću se vratiti u samostan i da li se plašim, a ja ni u jednom momentu nisam bio u panici i strahu, već vrlo smiren - kaže Špehar.

Razbojnik je uhvaćen kada je pokušao da pobegne iz Bača i stopirajući zaustavio kola novosadske kriminalističke policije. On se trenutno nalazi u pritvoru do 30 dana, koje mu je odredilo Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

ODNEO BEZVREDNE STAKLIĆE: Razbojnik je ukrao oko 15.000 dinara, pozlaćene aerole sa ikona, relikvije, svitke, povelju i druge predmete stare i par stotina godina, ali i stakliće za koje je umislio da su dijamanti.
- Pokušao sam da mu objasnim da staklo nema vrednost, ali nije hteo da me sluša - kaže Špehar i dodaje da razbojnika vredne stare knjige nisu zanimale, kao ni arhivski ormar, jedino je ukrao povelju iz 1720. godine, koju je nemarno ubacio u tašnu. 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan