EPS: Vrućine povećale potrošnju električne energije

EPS: Vrućine povećale potrošnju električne energije

Visoke temperature poslednjih dana povećale potrošnju struje za pet odsto u poređenju s julskim prosekom.

Paklene temperature juče su povećale dnevnu potrošnju električne energije za 4,5 miliona kilovat-sati u odnosu na uobičajeno potrošene kilovate tokom jula, podaci su EPS. Samo u ponedeljak potrošnja električne energije u Srbiji bila je oko pet odsto veća od proseka za ovaj mesec zbog veće upotrebe klima-uređaja.

Julski računi za struju zbog svakodnevnog hlađenja mogu da budu veći i do 2.000 dinara, a posebno je povećana prodaja klima klase A, koje troše i do 30 odsto manje kilovata nego zastareli uređaji.

Proteklog vikenda, koji je bio među najvrelijima, potrošnja je došla do usijanja. Iz EPS uveravaju da su spremni za povećanu isporuku kilovata i da neće biti ozbiljnijih iskakanja sa mreže.

- "Elektroprivreda Srbije" isporučila je tokom ponedeljka, 25. jula, kupcima u Srbiji 82 miliona kilovat-sati električne energije, što je za oko 4,5 miliona kilovat-sati više od prosečne potrošnje u julu –- navode u javnom preduzeću za proizvodnju i prodaju električne energije.

- EPS je obezbedio stabilno i redovno snabdevanje kupaca u Srbiji i u uslovima povećane potrošnje zbog vrućine.

Prosečan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času u zavisnosti od modela. Ukoliko radi prosečno deset sati dnevno, potrošnja je kao i kada je konstantno uključen bojler ili veća rerna. Nekima, koji "klimu" uključuju najviše tokom dana, može se dogoditi da im se račun - i duplira. Prosečna potrošnja povećaće svakako izdatak za struju od 1.500 do 2.000 dinara.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Novosti"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe raspored sahrana novi sad zodijak gradonačelnik Miloš Vučević vremenska prognoza elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija skupština grada novog sada Dom zdravlja Novi Sad isključenje vode horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad horoskop isključenja struje betanija sahrane novi sad jkp lisje pošte srbije novosadsko porodilište štrajk poštara servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja Ledena Šuma gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop Isključenje struje bez struje