eŠalter Republičkog geodetskog zavoda radi i u Novom Sadu

eŠalter Republičkog geodetskog zavoda radi i u Novom Sadu

Nakon 17 opština u Beogradu, od ponedeljka, 21. Avgusta, počeo je da radi eŠalter Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i u Novom Sadu, Kraljevu i Pančevu.

Kako prenosi Dnevnik.rs, usluge Katastra vodova sada je moguće pribaviti elektronskim putem, preko internet servisa. Geodetske firme i institucije koje su vodile evidenciju vodovodnih i toplovodnih mreža, elektro - distributivnih sistema i drugih vodova koji se beleže u RGZ, projekte su predavale na šalterima u Katastru, što ih je, imajući u vidu situaciju na šalterima, koštalo dragocenog vremena, a vreme je ipak novac.

- Uvođenjem novog internet servisa, geodetskim organizacijama je omogućeno da na jednostavan način, brzo i lako iz svojih kancelarija i bez dolaska u naše prostorije, podnesu zahtev RGZ – naglasila je šefica Odseka za vodove u Službi za katastar u Novom Sadu Mirjana Andrašev.

- Kad se obave određena snimanja na terenu, elaborati geodetskih radova, u tačno propisanoj formi, dostavljaju se putem interneta, nakon čega se podaci obrađuju i vrlo brzo su spremni za rešavanje i unošenje u naše baze podataka.

Takođe, geodetskim organizacijama omogućeno je da prate status podnetog predmeta, a pošto je sistem dvosmeran, sva neophodna objašnjenja i ispravke dobijaće putem interneta. Naša sagovornica kaže da će se još izvesno vreme podaci predavati na šalterima RGZ (na Bulevaru Mihajla Pupina 16, u zgradi Banovine) , a potom će se taj posao obavljati isključivo elektronski.

Preko eŠaltera biće brži pristup uslugama Katastra vodova, čime se olakšava poslovanje geodetskih organizacija, a samim tim pružaju im se jednake mogućnosti za učešće u poslovima nezavisno od sedišta firme. Istovremeno, obostrana komunikacija i postupanje su olakšani jer su procesi automatizovani, a u RGZ očekuju dalje uprošćavanje procesa kroz uspostavljanje novog informacionog sistema. Osim toga, u pripremi je i proširenje usluga eŠaltera i na Katastar nepokretnosti. Digitalno poslovanje biće dostupno institucijama koje u svojim postupcima koriste usluge Katastra nepokretnosti kao što su sudovi, centri za socijalni rad, javni izvršitelji, Poreska uprava, opštinski organi, ali i građanima.

Predstavnici geodetskih organizacija očekuju se da će aplikacija koju je Katastar uveo ubrzati njihov rad i komunikaciju s tom službom, te im omogućiti brže podnošenje zahteva i izdavanje podataka, kao i bržu predaju gotovih elaborata i evidentiranje instalacija vodova u katastrima.

Nova elektronska usluga rezultat je reformi koje se u Republičkom geodetskom zavodu sprovode uz podršku Svetske banke i kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", navodi se na sajtu RGZ.

Putem eŠaltera, u okviru pilot - projekta koji traje od 1. jula, u Republički geodetski zavod stiglo je 58 zahteva. Oni se obrađuju po prioritetu, u skladu s pravilima dvosmerne digitalne komunikacije koja zahteva razmenu digitalno potpisanih dokumenata. Takođe, sprovedene su obuke za geodetske organizacije i za uključene organizacione jedinice RGZ. Mreža podrške za korišćenje eŠaltera je uspostavljena i na sva pitanja službenici RGZ odgovaraju u najkraćem roku. U RGZ kažu da je uvođenje eŠaltera samo prvi korak ka elektronskom sistemu koji će povezati sve poslovne procese u Zavodu i omogućiti brži i efikasniji rad i pružanja usluga za građane, kao i privatne i javne institucije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

obeležavanje novosadske racije Novosadska racija horoskop servisne informacije novi sad uhapšen diler novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje zdravlje bez vode novosadsko porodilište korona virus dnevni horoskop elektrovojvodina bebe Isključenje struje isključenja struje isključenje vode astrologija izmena trase autobusa zodijak sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vlada srbije JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" betanija raspored sahrana novi sad jkp lisje