EU omogućava uvođenje interneta u selima

EU omogućava uvođenje interneta u selima

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je danas da je Evropska unija odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata. Radi se o tri projekta u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

Za projekte iz sektora transporta odobreno je 135,74 miliona evra, i to za modernizaciju železničke pruge Niš - Dimitrovgrad - granica sa Bugarskom, rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać - Đunis u okviru pruge Beograd - Niš, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova.

U sektoru energetike odobreno je 17,04 miliona evra za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH i za uvođenje sistema "pametnog" merenja potrošnje električne energije.

Još 36,43 miliona evra dobrena su za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2", a u sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom "Ruralni širokopojasni internet", koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,41 milion evra obezbediti uvođenje "brzog" interneta u ruralnim područjima za skoro 700 domaćinstava i za više od 1.500 javnih objekata, uključujući škole.

Novac je odobren u okviru šestog poziva Evropske unije za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata je 885,413 miliona evra.

Naglasila je da je cilj tih projekata ravnomerni regionalni razvoj naše zemlje, otvaranje novih radnih mesta širom Srbije, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, na koje se naša zemlja obavezala.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Insajdera.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Slobodno radikali (kradikali)

    pre 621 dan i 3 sata

    Ala ce biti ugradjivanja… :)

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Tanja

    pre 620 dana i 23 sata

    Resite prvo kanalizaciju ljudima. Kakav crni Internet.

    Oceni komentar:
    1
    1
  • @ Slobodno radikali (kradikali)

    pre 620 dana i 9 sati

    Kad vidim sliku ove napredne gospodze, i ja mislim.

    Oceni komentar:
    0
    1