EUROBOT: Nacionalno takmičenje mladih u robotici

EUROBOT: Nacionalno takmičenje mladih u robotici

U subotu, 29. aprila od 8 časova, u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu održaće se Nacionalno takmičenje u robotici – Eurobot 2017 – namenjeno mladima na kom će se od 15 prijavljenih ekipa odabrati predstavnici Srbije na međunarodnom takmičenju koje se održava u Francuskoj krajem maja. Ovogodišnja tema za kreirane robote je izgradnja naseobine na Mesecu.

Osim prijavljenih timova koje čine studenti iz Srbije, organizuje se deo namenjen deci za koje je prijavljeno 17 timova. Finalni mečevi su planirani za 15 časova.

Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakteristikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Ove godine zadatak ima temu gradnje naseobine na Mesecu. Na stolu dimenzija 2x3 metra se nalazi veliki broj elemenata koje roboti skupljaju i sortiraju, a osim toga vade i rudu i skladište je. Pobednik je onaj robot koji tokom meča, koji traje 90 sekundi sakupi, sortira i odloži na odgovarajuće lokacije što veći broj elemenata i time osvoji veći broj poena, stoji u saopštenju FTN.

Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa.

Ulaz je slobodan.

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji (Švajcarskoj, Rusiji, Francuskoj, Nemačkoj, itd.) Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo oko 50 ekipa iz 30 zemalja. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji, te je glavni cilj Nacionalnog EUROBOT takmičenja odabir ekipa koje će predstavljati Srbiju. Studenti sa FTN su na EUROBOT takmičenju učestvovali već 16 puta i uvek imali zapažen uspeh. Prošle godine timovi sa Fakulteta tehničkih nauka osvojili su 2. i 3. mesto što Srbiju svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza novi sad betanija novosadsko porodilište novosadska policija mup novi sad bebe dnevni horoskop horoskopski znaci matičar novi sad Vreme u Novom Sadu novorođenčad raspored sahrana novi sad RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje novosađani sahrane novi sad bez struje policija bez vode Republički hidrometeorološki zavod crna hronika isključenje vode jkp lisje servisne informacije novi sad isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija horoskop