"Euromelanom 2019": Besplatni pregledi kože 13. maja i u Novom Sadu

"Euromelanom 2019": Besplatni pregledi kože 13. maja i u Novom Sadu

Sa ciljem ranog otkrivanja raka kože i osoba koje imaju povećan rizik od obolevanja, Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO) organizuje besplatne preglede kože u 24 grada širom Srbije.

Kampanja "Euromelanom 2019" usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Od 22. aprila do 3. maja zakazivanje pregleda moguće je preko veb stranice popunjavanjme uputnika, a od 6. do 8. maja, od 8 do 20 časova, putem besplatne telefonske linije na broj 0800 222 888

Pregledi će se obavljati 13. maja, a spisak gradova i ustanova koje učestvuju u kampanji dostupan je ovde.

Tokom prošle godine, širom Srbije pregledano je ukupno oko 1800 građana i građanki i detektovano prosečno 10 odsto promena na koži koje su bile sumnjive na rak kože.

Na inicijativu Udruženja dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, je 17. februara 2019. godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebe silarijuma pre 18. godine života, a posle 18. godine života, upotreba solarijuma je dozvoljena uz potpisivanje informisanog pristanka, gde su navedeni svi rizici i posledice koji nastaju upotrebom solarijuma.

 

Izvor: Euromelanoma.org/serbia

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan