"Europolis": Groblje za kućne ljubimce predviđeno je na Alibegovcu, nema potrebe da se menja plan

"Europolis": Groblje za kućne ljubimce predviđeno je na Alibegovcu, nema potrebe da se menja plan

Povodom najava u medijima da će se groblje za kućne ljubimce graditi u Šangaju, u blizini gradskog prihvatilišta za napuštene pse, oglasio se Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis".

Oni podsećaju da je groblje kućnih ljubimaca uređeno važećim Planom detaljne regulacije iz 2005. godine na lokalitetu Alibegovca.

Kako navode, za potrebe sremske strane, važećim Generalnim urbanističkim planom (do 2021.) se predviđa izgradnja novog groblja na potesu Širine od oko 40 hektara. Pored planiranog lokaliteta za groblje, planiran je i kompleks groblja za kućne ljubimce od oko 2 ha.

Ovaj lokalitet je bio predviđen i prethodnim Generalnim planom za novo gradsko groblje, praktično više od 30 godina unazad ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 16/85), a zadržan je i u Izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2005. godine, podseća "Europolis".


Po drugi put ove godine u medijima se pokreće priča o izgradnji groblja kućnih ljubimaca na lokaciji u Šangaju u neposrednoj blizini Prihvatilišta za napuštene pse.

Izgradnja groblja za ljubimce u sklopu Gradskog prihvatilišta nije inicirana na sastanku koji je održan u oktobru mesecu 2020. godine sa većnikom za komunalne poslove gospodinom Zdravkom Jelušićem. Sastanku su prisustvovali, između ostalih, udruženja za zaštitu dobrobiti životinja, ali zvanična inicijativa nije potekla odatle. Postoje brojni problem koji su na sastanku definisani, pre svega nepostojanje mačkarnika, što je zabeleženo i u zvaničnom zapisniku, ali se izgradnja, a ponajmanje menjanje planske dokumentacije tj. predviđenih lokaliteta nije spominjalo – navodi se u saopštenju "Europolisa".

Parcela koja je važećom planskom dokumentacijom predviđena za groblje kućnih ljubimaca nalazi se u neposrednoj blizini "Navipovih" vinograda na Alibegovcu.

Kliknite na sliku za veću rezoluciju


Prioritet za JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad" je da se ispune zakonom propisani uslovi za registraciju prihvatilišta za mačke. Podsećamo da je u sklopu  kapitalnih investicija 2018. odvojeno  4,9 miliona dinara za montažni objekat paviljonskog tipa za mačke, kao i 5,2 miliona za nabavku opreme za hvatanje, spašavanje, tretman i stacionarno smeštanje pasa I mačaka u prihvatilište i pansion – napominju iz "Europolisa" i dodaju:

Novi Sad i dalje nema mačkarnik, posle osam godina od osnivanja ovog JKP, iako se konstantno izdvaja novac za potrebe rešavanja problema napuštenih mačaka.

Oni potvđuju da u određenoj meri postoji zainteresovanost vlasnika kućnih ljubimaca za groblje, kao i da  udruženja za zaštitu dobrobiti predlažu i preferiraju kremaciju kao ekološki ispravan princip i u tom smislu postoji više načina kako se dostojanstveno oprostiti od ljubimca. 

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan