Evo gde možete na letovanje ukoliko ste primili "Sinofarmovu" vakcinu

Evo gde možete na letovanje ukoliko ste primili "Sinofarmovu" vakcinu

Najveći broj građana naše zemlje primio je kinesku vakcinu.

I pored toga što je Srbija od danas na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju slobodno u zemlje Evropske unije, pojedine zemlje i dalje mogu po sopstvenoj odluci da zahtevaju negativan PCR test ili boravak u karantinu.

Međutim, dok ta odluka ne stupi na snagu u narednom periodu, treba znati gde možemo sada da putujemo ako smo primili kinesku vakcinu.

Grčka

Od 15. maja kada je krenula sezona, sve vakcine su prihvaćene za ulazak u Grčku, pa i kineska.

Svi putnici koji dolaze u Grčku moraju prethodno da popune elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta grčke vlade (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku da prezentuju dobijeni kod.

Dakle, za ulazak je potrebno posedovati potvrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza).

U suprotnom, treba posedovati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do šest godina starosti) ili potvrdu o preležanom kovidu u prethodnih dva do devet meseci pre putovanja, stoji na sajtu Ministarstva spoljih poslova Srbije.

Putnici na graničnom prelazu mogu da budu podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je izolacija od 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji odrede grčki nadležni organi (o trošku Grčke države), saznaje "Nova".

Kipar

Državljani Srbije mogu da uđu u Kipar, a putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da se testiraju. Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra su Fajzer-Bajontek, Moderna, AstraZeneka, Džonson & Džonson, Sputnjik i Sinofarm.

Oni koji nisu vakcinisani treba da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, obavezno je dodatno testiranje odmah na aerodromu (po ceni od 30 evra).

Hrvatska

Državljani trećih zemalja, u koje spada i Srbija, mogu da uđu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa ako putuju iz turističkih ili drugih nužnih razloga i ukoliko su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se koristi u EU, uključujući rusku i kinesku, prenose agencije.

I nadalje će se priznavati vakcine Gamaleja (Sputnjik) i Sinofarm, ukoliko su vakcinisani s obe doze navedenih vakcina najmanje 14 dana pre dolaska na granični prelaz Hrvatske, u kojem slučaju treba da poseduju i na graničnom prelazu pokažu potvrdu o primanju obe doze vakcina, kažu nadležni u Hrvatskoj.

Uprkos tim informacijama, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i dalje stoji da se u Hrvatsku može, osim uz negativan PCR ili brzi test ili dokaz o preležanoj bolesti, i uz vakcine koje priznaje Evropska unija.

Crna Gora i Albanija sasvim otvorene

Državljani Srbije mogu da uđu u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test,  niti se izriče mera karantina.

Državljani Srbije, kao i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili, mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na korona virus i bez dokaza o vakcinaciji.

Na spisku su još i Turska i Španija, a šta vam je potrebno da biste ušli u ove zemlje pročitajte na sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan