Evo gde u NS možete popraviti kišobran, časovnik i šivaću mašinu, a gde naštriti nož i makaze 

Evo gde u NS možete popraviti kišobran, časovnik i šivaću mašinu, a gde naštriti nož i makaze 

Naš grad je prepun prodavnica u kojima mogu da se kupe raznorazne potrepštine, ali po kvalitetu, čini se da su u većini slučajeva za jednokratnu upotrebu.

Mnogi smatraju kako su se pre 40 godina proizvodile kvalitetnije stvari i zato se mnogi Novosađani ne odriču svojih starih predmeta, escajga, kišobrana ili satova. Međutim, kada im se nešto od toga pokvari ili istupi često ne znaju gde mogu pa poprave ili naoštre. Zato smo istražili gde u Novom Sadu možete da naoštrite nož, gde da popravite sat, a na kojim mestima možete da popravite kišobran ili šivaću mašinu. 


Kišobrani

Kad dune vetar, a u isto vreme lije kiša, uvek se vide identične scene – naši sugrađani koji se bore da zadrže kišobran u ruci, a on se doslovno izvrnuo naopako. Posle te borbe, kišobran uglavnom izgubi bitku i više nije ispravan. Većina ga tada baca i kupuje novi "kod Kineza" i onda opet u krug do novog nevremena. Ranijih godina i nije bilo baš tako, jer je ova korisna "sprava" trajala mnogo duže. Kvario se i popravljao, a Novosađanke su mu čak i menjale ručke, u skladu sa modom. Ali tada su postojale i radnje za popravljanje kišobrana, a sada je opstalo malo njih.

Na gugl pretraživaču postoje dve zanatske radnje koje se bave popravkom kišobrana – jedna je "Pomak" u Slovačkoj 18, dok se druga nalazi u Mičurinovoj 50


Satovi

Najstariji pronađeni solarni sat u vidu lenjira-glavaša koristio se u Egiptu, oko 4.500. godine pre nove ere. Od tada do danas, malo ko može da se snađe bez ove spravice. Iako su mobilni telefoni donekle potisnuli klasične satove, još uvek postoje ljudi koji gaje ljubav prema njima. Međutim, kada se desi da se časovnik pokvari, panično tražimo majstore.

Jedna od retkih radnji je i Časovničarska radnja "Tomić"  koja se nalazi u pasažu Jevrejske 13, vlasnice Željke Tomić Marušić koja je nastavila tradiciju svog dede – poznatog sajdžije Marjana Tomića. Radnja je osnovana 1953. godine, a danas se u njoj popravljaju stari i retki satovi za koje se delovi više ne proizvode. I najstariji satovi dobiće novo ruho, uvećavajući svoju vrednost. Ovde se i dalje popravljaju sve vrsta časovnici: stojeći, zidni, dvoteglaši, kukavica, stoni, budilnički, kamin satovi, ručni, mehanički, automati, kvarcni, uklopni... U ovoj radionici se prave ukrasni zidni satovi, kvarcni i skeletni.

 

Još jedno mesto gde možete da popravite sat jeste i časovničar "Šulaja" koji se nalazi u Rumenačkoj 47, a posluje od 2017. godine. Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi i pristupačnim cenama, stekao je veliki broj zadovoljnih mušterija. Ovde možete popraviti zidni, ručni i stojeći sat a, kako navode, zadatak im je da našim sugrađanima omoguće kompletne usluge popravke satova, kojima će biti zadovoljni, jer se ugledaju na kolege iz sveta koji rade najbolje ovaj posao. Ipak, poštuju sopstvenu autentičnost i ističu da je njihov koncept unikatan. 

Sat možete da popravite i kod časovničara "Simovića" koji se nalazi na Bulevaru cara Lazara 39. I ovde se rade poravke svih vrsta satova.


Oštrenje noževa i makaza

Koliko puta vam se desilo da treba da tranžirate meso, a to je prosto nemoguće jer je nož tup, te u ovim momentima pokušavate da ga naoštrite sami, koristeći za to druge noževe, ali to nije to. 

Na svu sreću, u Novom Sadu i danas postoje oštrači, doduše retki. Jedna zanatska radnja nalazi se u Dunavskoj 23, pod nazivom "Hošek Anno" koju je davne 1895. godine osnovao Franja Hošek, a koji je zapravo i prvi otvorio radionicu za oštrenje sečiva u Novom Sadu i okolini. Prvi "industrijski potrošač" u Novom Sadu bio je i mali zanatlija – oštrač noževa i makaza Ignjat Hošek. Njihova delatnost do danas je opstala pa oni oštre sve vrste sečiva, od mikrohirurških instrumenata do svih vrsta noževa i reznih alata. Takođe oštre i mašinice za šišanje, klizaljke, kao i sve vrste mašina za mesarsku industriju, a imaju i servis fenova za kosu. Kod oštrenja sečiva koriste tradicionalne i najsavremenije metode. 


Još jedan oštrač koji se nalazi na desnoj obali Dunava odnosno u Petrovaradinu jeste radionica
"Stijaković", a smeštena je u Beogradskoj 4. Kod njih takođe možete da naoštrite noževe i makaze. Reč je o porodičnoj firmi osnovanoj 1991. godine, a bave se i oštrenjem svih rezninih alata za mesarsku, stolarsku i mašinsku industriju.  


Šivaće mašine

Mnoge aktivnosti ne mogu da se zamisle bez šivaćih mašina, bilo da se radi o proizvodnoj opremi za industriju, o šnajderskim radnjama ili, jednostavno, u kućnoj upotrebi. Bilo kako bilo, neprijatno je kada se pokvari, a posebno hobistima koji zarađuju uz pomoć njih. Dobra vest za Novosađane je ta što u gradu postoji nekoliko servisa za popravku šivaćih mašina. 


Jedan od njih je
"Bagat servis" koji se nalazi u Jevrejskoj 23, a rade sve vrste popravki, dok se u Jevrejskoj 24 nalazi servis "Bagat trade" gde će takođe kvalitetno popravljaju šivaće mašine. Još jedna majstorska radionica koja se bavi ovom delatnošću jeste servis Save Blizanca koji se nalazi u Vršačkoj ulici. Ovde mogu da se poprave sve marke mašina "Bagat", "Singer", "Pfaff", "Durkopp" i "Juki".

Ukoliko postoje još neke delatnosti koje uzumiru, a koje nismo spomenuli, a da vi znate, slobodno nam pišite u komentarima.

Oceni vest:
34
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dušan Mamula

  pre 129 dana i 11 sati

  Da li se Novosadjani sećaju pokojnog majstor Demea. Imao je radnju, mislim, u Katoličkoj porti,a popravljao je upaljače i penkala. Retko zanimanje.

  Oceni komentar:
  0
  23
 • Preostalo 212 karaktera

  pre 129 dana i 8 sati

  Sećam se, bio u radnji. Fin čovek.
  A sećam se i kako sam divno živeo u Novom Sadu, u Jugoslaviji.
  Svega se sećam.
  Sećam se i snova koje sam sanjao pre 40-45 godina.
  A govore nam o našoj budućnosti.
  Zato i lupetm ovde, ponekad, da razmišljate. Nije mi bitan lajk.
  Već to, da vi razmislite.

  Oceni komentar:
  1
  25
 • Gari021

  pre 128 dana i 19 sati

  Da li iko može da da preporuku za restauraciju starih, drvenih radio aparata?

  Oceni komentar:
  0
  3