Evo kako će izgledati Pozorišni trg nakon uređenja (FOTO)

Evo kako će izgledati Pozorišni trg nakon uređenja (FOTO)

Sa ciljem da se poboljša funkcionalnost, estetika i atraktivnost najužeg centra grada, kao dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra, Grad Novi Sad će tokom ove godine pristupiti uređenju javnih površina na ovom lokalitetu.

Zbog veličine i kompleksnosti samog prostora, projektovanje i realizacija podeljeni su po zonama, a trenutno se privodi kraju izrada tehničke dokumentacije za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra, javljaju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.Prva faza,
za koju je ishodovana građevinska dozvola, obuhvata zonu Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC "Apolo". Uređenje ovog urbanog fragmenta podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara. Pored planske dokumentacije, osnov za projektovanje predstavljaju i nagrađeni radovi sa Urbanističko-arhitektonskog konkursa koji je sprovela Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.Prostor Pozorišnog trga, kao parterna površina namenjena prvenstveno pešacima, biće popločana granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse, sa značajnim povećanjem zelenih površina u smislu formiranja novih i očuvanja postojećih. Od ukupno 8110 kvadratnih metara prve faze, samo zelenilo zauzima 2714 kvadrata. Prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. 


U zoni Uspenske ulice projektovane su autobuske niše i nove nadstrešnice. Potporni zidić oko pozorišta preoblikovaće se u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Prateći namenu i funkciju prostora i novih sadržaja u istom, formira se novi drvored duž Uspenske ulice.Na prostoru između SNP-a i "Apolo" centra, kao centralni element zadržava se stablo platana oko koga se planira novo parterno uređenje i urbana oprema. Zeleni pojas uz teretni ulaz u pozorište povećava se i preoblikuje sadnjom novog zelenila.U okviru prve faze uređenja gradskog jezgra, biće postavljen i savremeni urbani mobilijar – kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kante za otpatke, držači za biciklove, stubići za sprečavanje prolaska vozila, kao i javne česme. Кlupe se jednim svojim delom stapaju sa postojećim zelenim površinama i na taj način doprinose povezivanju prostora u jedinstvenu celinu.

Кao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do 70-ih godina prošlog veka, u nivou partera planira se postavljanje metalne "memorijalne trake", širine 40 centimetara i ukupne dužine oko 160 metara, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba. Podaci na memorijalnoj traci zamišljeni su kao "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana. Uz memorijalnu traku biće postavljeno podno osvetljenje koje će formirati svetlosnu liniju i dati posebnu atmosferu obnovljenom Pozorišnom trgu.


Po kompletnom završetku projektne dokumentacije, pristupiće se sprovođenju javne nabavke za izvođača radova za prvu fazu uređenja dela gradskog jezgra, kako bi se našim sugrađanima već tokom ove godine omogućio mnogo lepši i prijatniji ambijent u samom centru, a samim tim i privlačniji za sve turiste koji posećuju naš grad, saopštavaju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Oceni vest:
22
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • BILJANA

  pre 1600 dana i 14 sati

  Jako tuzno da NS vise nema ni kompas ni zdrave pameti...sredjuje se nesto sto je sasvim u redu i trose se sredstva ne racionalno, a neke druge preko potrebni radovi se ne rade...Beograd su upropsatili a ni nas grad nije 'spasen'.. gradjani se nisa ne pitaju

  Oceni komentar:
  26
  28
 • Ljilja

  pre 1600 dana i 14 sati

  Ništa spektakularno. Pored toliko interesantnih biljaka, toliko koloritnih biljaka.... ovo je obično, nemaštovito i sterilno.

  Oceni komentar:
  17
  27
 • Branko

  pre 1600 dana i 11 sati

  Bogu hvala što će konačno srediti pozorišni trg, koji je u srcu grada a totalno je devastiran i predstavlja ruglo sa onim polomljenim stepenicama i pločama.Ne razumem ovu Biljanu kojoj je to u redu i ne smeta joj, i ovu Ljiljanu kojoj su biljke sterilne..ona bi verovatno palme ili sekvoje...narodu nikad ugoditi!!!

  Oceni komentar:
  15
  36
 • Зоран

  pre 1599 dana i 21 sat

  Бранко је сасвим у праву. Садашњи Позоришни трг је ругло већ пар деценија. Туристи га сликају као негативан пример и чуде се чуду . Сам центар града а личи на ђубриште. Ко пређе оне изломљене плочице без изврнутог зглоба тај је срећник. А Биљана нека и даље буде тужна. Када се све заврши имаће прилику да понешто уништи, као и многи који већ сада размишљају о томе. Има их у овом граду на тоне.

  Oceni komentar:
  3
  21
 • nema deda mraza

  pre 1599 dana i 21 sat

  odvratno modernisticko sranje.
  jel opet lazino?

  Oceni komentar:
  12
  5
 • nema deda mraza

  pre 1599 dana i 21 sat

  koji je stav opozicije oko ovoga?

  Oceni komentar:
  8
  2