Evo kako da razlikujete alergiju od virusa

Evo kako da razlikujete alergiju od virusa

Počinje sezona alergija.

Svake godine u ovo doba, za one koji imaju problema s ovim oboljenjem, počinju simptomi poput curenja nosa, suzenja očiju, kašlja ili kijanja i znaju da je vreme za antihistaminike ili kortikosteroide, koji su tu da olakšaju tegobe. Međutim, uprkos tim smetnjama, oni uspevaju da idu u školu i prate časove, a odrasli da rade.

Kako je korona virus (Kovid-19) uzeo maha i proglašena je pandemija, mnogi su zabrinuti da li i kada da reaguju kako im neblagovremeno ili pogrešno lečenje ne bi ugrozilo život. Ne postoji jasna linija između simptoma gripa, korona virusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma retko ko može sa sigurnošću da tvrdi šta vas je snašlo.

Ipak, kako za B92 kaže dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, postoje nijanse koje mogu da budu od pomoći oko toga da li da počnete da uzimate lek za alergiju, idete kod izabranog lekara ili zovete brojeve telefona Ministarstva zdravlja.

Po kliničkoj slici je teško razlikovati korona virus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod Kovid-19 je u dve trećine slučajeva prisutan suv kašalj i samo u malom procentu kijavica, dok je kod gripa, koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suv – ističe dr Radovanović, a prenosi B92.

Od alergija kojima se bliži vreme, lakše je razlikovati grip i korona virus, smatra naš sagovornik.

Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati – navodi dr Radovanović.

Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvek možete da krenete od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija, koja će vas uputiti gde i kako dalje.

SIMPTOMI

• kod alergija – Suzenje očiju, kijanje, grebanje u grlu, svrab (posebno očiju i nosa)

• kod virusa –  Kašalj suv ili sa sekretom, kijanje, bol u grlu, ređa upala pluća

• kod korona virusa – Suv kašalj, kijanje, bol u grlu, češća upala pluća

Oceni vest:
6
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan