Evo kako da se zaštitite od udara groma

Evo kako da se zaštitite od udara groma

Budući da će u Srbiji narednih dana, pored oblačnog i nestabilnog vremena s kišom i pljuskovima, biti uslova za grmljavinske nepogode nije loše da se podsetimo šta treba da znamo o udaru groma.

Prilikom udara groma električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, pa se dalje širi kroz tlo. Procenjuje se da je energija koja se prazni prilikom udara groma nekoliko stotina kilovat sati, ali je napon koji nastane veoma visok, pa su jaki i električni tokovi.

Oni u trenutku istope tanke metalne žice, druge materijale tako zagreju da dolazi do gorenja ili eksplozije. Ukoliko grom udari u stablo ili vlažno drvo, voda se zbog isparavanja menja u paru.

Udar groma najčešće izaziva štetu na kućnim aparatima koji u većini slučajeva izgore.

U opasnosti su i ljudi koji se u trenutku oluje nalaze na otvorenom. Direktan udar groma u čoveku stvara visoki napon u telu.

Kako se zaštititi od udara groma:

– Prilikom nepogoda s grmljavinom pomerite se dalje od vrata i prozora, ali i metalnih stubova, slavina i električnih instalacija.

– Nemojte koristiti i isključite mobilni i fiksni telefon.

Nemojte dolaziti u kontakt s vodom u kući.

– Ako se nalazite u prirodi, potražite čvrsto sklonište čim začujete grmljavinu.

-Ako ste ispod najvišeg stabla, nije dobro. Bolje pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla.

– Na otvorenom prostoru izbegavajte veću grupu ljudi.

– Nemojte biti u blizini bandera i dalekovoda.

Ako osetite elektricitet na sebi, odmah napustite mesto na kojem stojite, a ako to nije moguće čučnite, spustite glavu i rukama pokrijte uši.

– Ako vaš televizor ima krovnu antenu, izvucite je iz aparata ili izvaditi kabl ako ide preko krova.

– Računarima treba isključiti napajanje, a fiksnim telefonima ili napajanje ili vezu.

 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad isključenje vode servisne informacije Vreme u Novom Sadu Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode klinički centar vojvodine RHMZ sahrane novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević restorani novi sad betanija jkp lisje Isključenje struje elektrovojvodina Hitna pomoć novorođenčad isključenja struje jkp novosadska toplana gradsko groblje vremenska prognoza matičar novi sad bebe Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad