Evo kako da vam ne bude muka tokom vožnje kolima ili autobusom

Evo kako da vam ne bude muka tokom vožnje kolima ili autobusom

Ma koliko da se raduju odmoru, mnogi zaziru od putovanja zbog neprijatnih simptoma koje imaju tokom vožnje.

Čak 80 odsto ljudi bar jednom u životu iskusi mučninu tokom dugotrajnog putovanja kolima ili autobusom dok trećina redovno pati od bolesti putovanja. Iako je mehanizam nastanka ovog poremećaja jasan, još se ne zna zašto pojedine osobe nikada ne iskuse smetnje prilikom vožnje, neki samo ponekad, a neki praktično uvek.

Interesantno je da bolest putovanja nikada ne pogađa onoga ko upravlja motornim vozilom, a zbog relativno pravolinijskog kretanja aviona, tegobe uzrokovane dužim putovanjem dosta su retke i u avio-saobraćaju. Bolest putovanja stručno se naziva kinetoza, a u narodu je uglavnom poznata kao morska bolest.

Kinetoza ne predstavlja bolest u klasičnom smislu, već tegobe do kojih dovodi, a nastaju zbog konflikta koje nervni sistem dobija iz različitih receptora: unutrašnjeg uva, vida, receptora u mišićima i tetivama. Receptori unutrašnjeg uva registruju diskretne pokrete vozila, ubrzavanje, usporavanje, skretanje. Pri tome, čulom vida ne možemo da primetimo diskretne nejednolikosti u kretanju dok receptori u mišićima i tetivama uvek daju informaciju o mirovanju. To sve dovodi do konflikta u obradi informacija od strane centralnog nervnog sistema i nastaju posledične reakcije organizma u vidu mučnine, bledila, preznojenosti, malaksalosti, pa i povraćanja ‒ objasnila je dr Svetlana Valjarević.

Opterećenje mozga koji registruje da telo miruje a ipak se kreće Stanje se dodatno pogoršava ako osoba koja pati od bolesti putovanja tokom vožnje čita ili koristi telefon. Tegobe mogu da pogoršaju i jaki mirisi u neposrednom okruženju, visoka temperatura, odsustvo svežeg vazduha, glad, konzumiranje kofeina ili cigareta.

Simptomi kinetoze mogu da se smanje zatvaranjem očiju, dubokim disanjem i prelaskom na prednje sedište. U svetu postoje lekovi koji se koriste u vidu flastera, žvake ili lizalice. Kod nas jedino postoje tablet, što otežava njihovu primenu jerk ad tegobe nastanu, osoba ih uglavnom povrati, pišu "Novosti".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan