Evo kako da zamenite svoju staru zdravstvenu knjižicu bez stajanja u redovima

Evo kako da zamenite svoju staru zdravstvenu knjižicu bez stajanja u redovima

Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku će od sredine novembra to moći da urade preko interneta, na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs).

“Zbog ogromnih redova na šalterima i reagujući na apele građana koji stižu ministarstvu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je ovo uvrstio kao hitnu inicijativu u svoj rad. Ovim putem želimo da obavestimo građane da u ovom trenutku više nema potrebe da čekaju za prijavu zamene na šalterima jer će u najkraćem roku ovu uslugu moći da zatraže od države od kuće”, navedeno je u saopštenju ovog Ministarstva.

Procedura podnošenja zahteva:

-  Otvorite nalog I ulogujete se na njega na portalu eUprava, zatim pronađete uslugu RFZO - Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;

- Pronađete filijalu RFZO u opštini na kojoj ste prijavljeni i popunite elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice

- Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse

- Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem eBenkinga, mBenkinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;

- Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja

- Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO-a.

Ministarstvo ističe i da korisnici treba da vode računa da će, ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa biti uvećana za još 400 dinara po osobi.

“Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice”.

Nacionalni portal eUprava nalazi se na adresi http://www.euprava.gov.rs od 2010. godine.Trenutno broji više od 400.000 aktivnih korisnika. Pristup portalu je besplatan i otvoren za sve građane Srbije, a snalaženje je lako i prilagođeno ljudima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru.

Oceni vest:
17
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • aleksandra

  pre 1595 dana i 23 sata

  Potrebne su mi nove knjizice jer su mi stare istekle

  Oceni komentar:
  3
  1
 • Jelena

  pre 1594 dana i 20 sati

  Aleksandra, moras imati staru overenu da bi mogla da podneses zahtev za novu
  ..takodje,nova jos neko vreme nece moci da se koristi bez stare :p

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Miloš

  pre 1593 dana i 21 sat

  Interesovalo bi me, da li postoji mogućnost da ime i prezime bude ispisano na latinici kao što je to mogućnost na ličnoj karti?

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Geza LENNERT

  pre 1593 dana i 21 sat

  I onda da stojiš šest sati da bi ti uručili karticu zdravstvenog osiguranja. Pošto ni dostava nije rešena, dragi nadležni... Ja sam službenici rekao da nemam nameru da čekam još jednom. Rekla je: moraćete. A ja sam rekao: poslaćete mi brzom poštom. Ona: nećemo. Ja: hoćete, kad vam se skupi par hiljada nepodignuth kartica. Bumo videli. Svi u familiji osim mene imaju karticu: od nje u ambulanti koriste jedino bar-kod (inače potpuno isti kao na kartonskom (starom) izdanju knjižice. U Mađarkoj je nova lična karta istovremeno zdravstvena knjžica, studentska (ili đačka) legitimacija, poreska legitimacija... Naravno, beskontaktni čip, kao pay-pass. I ova naša novotarija je prevaziđena pre nego što je uvedena.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Željka Šećerov

  pre 1563 dana i 10 sati

  Ne mogu da se registrujem,jer stalno dobijam da je nevažeća e-adresa.U čemu je problem ? I koji password da unesem

  Oceni komentar:
  0
  0