Evo kakve će plate biti u zdravstvu, obrazovanju, policiji...

Evo kakve će plate biti u zdravstvu, obrazovanju, policiji...

Najveća prosečna primanja u državnom sektoru Srbije sada imaju zaposleni u policiji, čak 40 odsto iznad republičkog proseka, sledi odbrana, dok su zaposleni u zdravstvu najviše zakinuti.

 

Ova neravnoteža u zaradama kako prenosi "Kurir" biće sistemski ispravljena od sledeće godine kroz reformu sistema plata, a tačne iznose novih primanja oko 470.000 zaposlenih u zdravstvu, prosveti, policiji i državnoj administraciji saznaćemo krajem septembra, do kada će biti utvrđeni novi koeficijenti i osnovice za obračun i isplatu zarada.

- Zaposleni u javnim službama će, nakon usvajanja uredbe o koeficijentima, koju očekujemo da bude krajem septembra, znati početni koeficijent za obračun i isplatu plate radnog mesta na koje je zaposleni raspoređen, dok će se iznos plate znati nakon utvrđivanja visine osnovice krajem godine, usvajanjem zakona o budžetu – poručili su za "Kurir" iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS).

Objašnjavaju da će će nov sistem odrediti ko, koliko i za koji posao treba da zarađuje.

- Na osnovu prostora u budžetu Srbije, plate će po novom sistemu rasti. Plate se nikome neće smanjiti! - uveravaju iz MDULS.

Prema najavi ministra finansija Siniše Malog, budžet Srbije za 2019. biće kreiran do polovine septembra i dolaska delegacije MMF u Beograd, što znači da će tada biti poznata i visina osnovice za obračun plata, a čiji se iznos utvrđuje množenjem osnovice i koeficijenta.

Pomoć u formiranju pravednijeg sistema zarada Vladi je ponudio Fiskalni savet Srbije kroz analizu stanja i smernica za reformu plata, a koja je pokazala da najveća povećanja zaslužuju zaposleni u zdravstvu i prosveti. Prema najnovijim istraživanjima Fiskalnog saveta, prosečna primanja u sektoru zdravstva u ovoj godini iznosiće oko 55.000 dinara, što je za preko 30 odsto manje od primanja zaposlenih u MUP. U najgorem položaju su lekari, naročito specijalisti.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

saveti sremska kamenica betanija sahrane novi sad zdravlje astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje Spens magla dnevni horoskop novosadsko porodilište novosađani elektrovojvodina raspored sahrana novi sad horoskopski znaci novorođenčad isključenja struje isključenje vode horoskop JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja bez vode isključenja obeležavanje novosadske racije servisne informacije novi sad zodijak matičar novi sad bebe zbor građana