Evo ko ne mora u kućnu izolaciju iako je bio u kontaktu sa obolelim od kovida

Evo ko ne mora u kućnu izolaciju iako je bio u kontaktu sa obolelim od kovida

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, osobe za koje se ustanovi da su pozitivne na korona virus, dužne su da u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su pregledani prijave sve osobe sa kojima su bile u bliskom kontaktu u periodu zaraznosti.

Dr Mirjana Valan epidemiolog objasnila je da svaki pacijent koji dođe u kovid ambulantu i koji je pozitivan, popunjava anketu sa određenim pitanjima, bliskim kontaktima, telefonom, adresom.

Sve ankete šalju se u Institut za javno zdravlje Vojvodine koji sve osobe koje se nalaze na tom spisku, koji su bliski kontakti, upućuju sanitarnoj inspekciji, tako da bi trebalo da dobiju rešenje sanitarnog inspektora o kućnoj izolaciji – navodi Valan za RTV.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine napominju da se dešava da ankete nisu čitko popunjene, da su podaci nepotpuni ili nevažeći što otežava ili u potpunosti onemogućava institucije da urade svoj deo posla do kraja.

Dr Snežana Medić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Vojvodine apelovala je da je jako bitno da se popune svi podaci u formularu koji se dobija u kovid ambulanti.

Apelujemo da se ti podaci čitko popune, da ljudi budu iskreni o svojim kontaktima, da pokušaju da se prisete sa kim su sve bili. Trebalo bi po Zakonu o zaštiti stanovništva da navedu jer to su kažnjive stvari – napominje Medić.

Kada se ne izriče mera kućne izolacije

Ova mera se ne izriče samo u dva slučaja.

– Osobe koje su preležale kovid, ali ne duže od tri meseca posle bolesti, ne idu u karantin, takođe osobe koje su redovno vakcinisane i revakcinisane, a prošlo je dve nedelje od druge doze, takođe ne idu u karantin jer se smatra da su imunološki zaštićene od kovida – pojasnio je Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru.

Za sve ostale važi mera kućne izolacije u trajanju od 14 dana i to od dana kada je bliski kontakt dobio pozitivan nalaz. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za kršenje izolacije predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara, podseća RTV.

Oceni vest:
5
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvrc struko!

  pre 624 dana i 6 sati

  Ne da se neću nikom javljati, no ni testirati ako posumnjam da sam pazario koronu.
  Umiru samo oni koji su došli pod stručni nadzor i protokole.
  Moja korona, moja stvar, do smrti.

  Oceni komentar:
  10
  12