Evo koja pravila važe za ulazak ili izlazak iz Srbije

Evo koja pravila važe za ulazak ili izlazak iz Srbije

Ako vas strah od korona virusa nije odvratio od putovanja u druge zemlje, stroga pravila prelaska preko granica i korona testu možda hoće.

Naravno, ima i onih koji ne mogu da odlože putovanje a, kako stvari zasad stoje, trebalo bi da na vreme prikupe sve potrebne informacije, da pripreme dodatan budžet za testiranje i naoružaju se strpljenjem.

Granice se lagano otvaraju, ali još nema usaglašenih pravila kako će tačno funkcionisati putovanje iz jedne u drugu zemlju. Kako je najavljeno, za ulazak u Srbiju biće potreban negativan korona test, koji nije stariji od tri dana, dok je u suprotnom predviđen karantin. Dakle, testiranje treba blagovremeno uraditi u zemlji iz koje dolazite, a cene variraju do čak 300 evra, saznaje Nova.rs.

S druge strane, najavljeno je da će testiranje u Srbiji koštati oko 50 evra, ali pitanje je da li će vam biti dovoljan negativan rezultat da biste mogli da uđete u neku drugu zemlju. Naravno, u slučaju da treba da se vratite posle, recimo, nedelju dana, ponovo će biti potrebno da se testirate da biste mogli da uđete u Srbiju. 

Ulazak u Srbiju

Što se tiče ulaska u Srbiju, objavljeno je da će biti neophodan negativan PCR test na korona virus, koji nije stariji od tri dana. U suprotnom, sleduje karantin od punih 14 dana.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, liberalizovana je i procedura za ulazak stranaca, što je važno zbog privrede i stranih studenata, koji će takođe na ulasku u Srbiju morati da pokažu rezultate testa, ne starijeg od 72 sata, a kretanje će im “ipak donekle biti ograničeno, u skladu sa potrebama”. Još nije poznato kako.

Važno je primetiti i da je za ovu proceduru naznačen isključivo PCR test, budući da su se tokom pandemije korona virusa pominjali i neki drugi. PCR test se smatra pouzdanijim korona testom i radi se na uzorcima uzetim iz gornjeg respiratornog trakta, iz grla i nosa, koji sadrže mešavinu sluznice i pljuvačke. Testiranje traje nekoliko sati, a rezultati su obično dostupni nakon par dana, što bi moglo da zakomplikuje situaciju u kojoj test ne bi smeo da bude stariji od tri dana. Takođe je sporno i to što neko može da se zarazi i čekajući na rezultate a, na kraju, ni testovi nisu nepogrešivi, piše Nova.rs.

Neke zemlje pokušale su da preduhitre te nedostatke, pa se izlazak iz Srbije bar trenutno čini komplikovanijim nego ulazak u zemlju, jer ne važe svuda ista pravila.


Izlazak iz Srbije

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvenom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na korona virus koji će koštati oko 6.000 dinara, najavio je pulmolog Branimir Nestorović. Te testove će, navodno, moći da urade na svoj zahtev u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Međutim, to ne znači da će mirni krenuti preko granice, jer kako deluje, svaka zemlja ima neka svoja pravila – ulazak u druge države zavisi od toga gde putuju i građani treba da se informišu pre svega o novim merama koje tamo važe i testovima koji se tamo eventualno priznaju.

Kako se provela žena koja je želela da uđe u Hrvatsku nakon testiranja u Bosni, koja pravila trenutno važe za ulazak u susedne zemlje i koliko koštaju testovi, pročitaje na sajtu nova.rs.

Oceni vest:
6
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan