Evo koje će sve kategorije građana i koliku novčanu pomoć dobiti od države

Evo koje će sve kategorije građana i koliku novčanu pomoć dobiti od države

Svi punoletni građani dobiće od države dva puta po 30 evra, u maju i novembru, dok će penzioneri dobiti i dodatnih 50, odnosno ukupno 110 evra. Sinoć je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će još jedna grupa naših sugrađana dobiti pomoć od države, a reč je o nezaposlenima koji će, uz već najavljenih 60, dobiti još po 60 evra u junu, tako da će ukupno moći da računaju na 120 evra ili oko 14.000 dinara.

Za nezaposlene ide 120 evra u ovoj godini. Oni će kao i svi punoletni građani dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru, ali i još po 60 evra u junu – naglasio je Vučić gostujući na RTS-u.

Podsetimo, prijavljivanje građana za novu državnu novčanu pomoć počinje 28. aprila, a građani će po 30 evra dobiti u maju i novembru. Penzionerima će dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, baš kao i prošle godine kada su građani dobijali pomoć od po 100 evra. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Prvi način je elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka. Prvi korak biće da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i to je mesto gde unose ime i prezime, JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen.

Penzioneri ne treba da se prijavljuju

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri rate, u maju - 30 evra, zatim u septembru - 50 evra i u novembru - novih 30 evra. Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Pomoć i za muzičare

Predsednik Vučić najavio je sinoć podršku i za muzičare, koji već mesecima zbog pandemije ne mogu da nastupaju.

Dobra vest i za muzičare, oni nisu u sistemu PDV-a, ali za oko 3.000 njih spremna je podrška od dva minimalca. Vlada će verovatno u petak ili ponedeljak doneti odluku o novčanoj pomoći – rekao je Vučić.

On je najavio da će država verovatno morati da da bar još jedan minimac ugostiteljima i svim drugim ugroženim sektorima. Naglasio je da sve to država plaća i uspeva da ne poveća javni dug u odnosu na BDP.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Penzioner

  pre 623 dana i 23 sata

  Cekam maj da dobijem 30 evra,a do tad moja i zena i ja jacamo imunitet pijuci reishi kapsule,jer finansijski ne mozemo da kupujemo limun,djumbir,selen i vec sta sve predlazu za imunitet.Cuvamo se - maska,distanca,cak se i sa decom druzimo samo telefonom.

  Oceni komentar:
  0
  14