Evo koje mere je Krizni štab predložio Vladi Srbije

Evo koje mere je Krizni štab predložio Vladi Srbije

Imunolog Srđa Janković rekao da je medicinski deo Kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti – osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi – rade do 17 časova.

– Razmatran je predlog Kriznog štaba, određeno povećanje mera je potrebno. Ja bih naglasio da kakav god bio odgovor vlade, mi se nadamo da ce predložene mere biti donete – rekao je Janković za RTS.

Naš predlog je da to bude 17 sati – rekao je imunolog.

On je kazao da bi radile samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske stanice.

Čekamo odgovor, ali imamo uverenje da će ih Vlada usvojiti – dodao je i napomenuo imaju "uveravanja da će mere u potpunosti biti donete kako su predložene".

Naglasio je da je potrebno da te mere stupe na snagu što pre jer su, kako je istakao, "u pitanju sati a ne dani".

Kazao je da je pojačanje mera potrebno, pre svega kada je reč o objektima koji "nisu nasušna potreba".

– Sigurno je da ima prostora da mere budu rigorozne, ne treba da govorim koliko je situacija ozbiljna – istakao je Janković i pozvao sve da izbegnu okupljanja i mesta gde je moguće doći do zaražavanja.

O policijskom času

O tome se više mnogo priča među ljudima, nego što je policijski čas predlog bilo koga u Kriznom štabu – izjavio je dr Janković.

Rekao je da je ispraćaj parijarha srpskog Irineja, koji je preminuo od korone, prilika da se pokaže odgovornost u ponašanju, zbog čega savetuje održavnje distance, izbegavanje bliskog kontakta, i naveo da će telo preminulog patrijarha biti na barem metar udaljenosti od vernika.

Svestan sam da je celivanje tela patrijarha važno, ali je zaštita života i zdravlja takođe važna. Ja sam siguran da će nam opraštaj od svetosti (patrijarha Irineja) biti još jedan podsetnik da treba da čuvamo zdravlje – kazao je imunolog.

Kon: Vladi je poslato devet predloga 

Gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink, dr Predrag Kon je izjavio da je predlog za ograničenje rada objekata do 17 časova jedan od 9 poslatih predloga.

Vrlo jasno je rečeno sa strane medicinskog dela Kriznog štaba da mere ne mogu ostati bez pojačanja. Najznačajnija je mera da se ograniči rad do 17h. Mere koje već postoje je neophodno poštovati i kontrolisati, maske na zatvorenom  i otvorenom gde se ne mogu sprečiti kontakti, prevoz, mora se voditi računa i o kapacitetu samog prevoza. Temeljno je napisano koje su to ustanove. Zabrana ograničenja javnih okupljanja i mora da se to precizira, postoje izdvojeni, zatvoreni prostori, firme, to se ne odnosi na škole i obrazovne ustanove – prenosi "Mondo".

Kon je dodao i da je predloženo da đaci pređu na onlajn nastavu, posebno kada je reč o srednjim školama, kao i da bi bilo bi dobro da se ponašamo kao da je policijski čas, pogotovo u dane vikenda.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan