Evo koje tri grupe građana Srbije očekuje povećanje primanja u 2021. godini

Evo koje tri grupe građana Srbije očekuje povećanje primanja u 2021. godini

Poslednji sastanak Vlade sa misijom MMF u okviru aktuelnog aranžmana je završen i sada je sigurno da će u 2021. doći do povećanja i plata i penzija.

Kako piše "Blic", pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru i oko 1,7 miliona penzionera trebalo bi da očekuju veća primanja od januara, a povišice su izvesne i za oko 350.000 ljudi koji danas primaju minimalac od 30.000 dinara mesečno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa MMF insistirao da se ide na rast plata i istakao da ćemo mi biti jedina zemlja, ne samo u okruženju već i u Evropi, koja će povećati plate uprkos krizi. 

MMF je rekao da ne bi trebalo da se povećavaju plate, penzije i sve drugo, oni su oprezni i ja volim takav njihov pristup. Oni su skeptični, ali mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru – rekao je Vučić i dodao da za povećanje postoji prostor u budžetu.

I ministar finansija Siniša Mali jutros je izjavio da će budžetom za 2021. godinu više novca biti izdvojeno za povećanja plata u javnom sektoru i penzija, prenosi "Blic".

I dok se još uvek očekuju preciznije informacije o tome koliko će biti povećane plate u javnom sektoru, kako u masi, tako i po oblastima, već se zna da će penzije rasti po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata. Istovremeno, minimalna zarada biće veća za 6,6 odsto i umesto 30.000 u ovoj godini iznosiće 32.126 dinara.

O povećanju zarada u javnom sektoru, prema ranijim najavama, trebalo bi očekivati konkretnije informacije najkasnije u narednih desetak dana. Ono što je izvesno jeste i da će povećanje u masi biti manje nego prošle godine.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
3
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • O očekivanjima

  pre 93 dana i 3 sata

  Očekivati cveće i brati cveće nije jedno te isto.
  U doba kada stignu te plate, svi brendovi snabdevanja hranom će nam prodavati hranu po ceni od EU x 2. Jednostavno vlada će im otpustiti ular i reći - radite šta znate.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Nikia

  pre 90 dana i 14 sati

  MMF jasno kaže da penzije mogu da rastu po dogovorenom švajcarskom modelu,ali se ne slaže sa povećanjem plata! Dakle,nije istina da su protiv povećanja penzija,onaj koji to tbrdi

  Oceni komentar:
  1
  1