Evo šta podrazumeva pojačan nadzor građana koji će se vratiti u Srbiju nakon petka u 18 časova

Evo šta podrazumeva pojačan nadzor građana koji će se vratiti u Srbiju nakon petka u 18 časova

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Ona ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

Od petka u 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno – objašnjava Kisić Tepavčević.

Naglašava da nadzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

 – Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas – izjavila je epidemiološkinja.

Ona je istakla da je nadzor generalna kontrola svih građana Srbije koji se vraćaju u zemlju, sa ciljem da se prepoznaju svi importovani slučajevi i smanji rizik dalje transmisije virusa u populaciji i da je obavezujuć za sve građane, bez obzira na uzrast.

– Znamo da virus ne poznaje granice, ni pol ni uzrast ni bilo koje druge karakteristike. Osetljivi su svi koji nisu došli u kontakt sa virusom i nemaju imunitet, tako da se mere odnose na sve građane Srbije –objašnjava Kisić Tepavčević, a prenosi RTS. 

Podsećamo, Krizni štab je danas pozvao građane Srbije da se do petka vrate u zemlju jer će se od tog dana uvesti drugačiji režim za "one koji dolaze iz rizičnih zemalja".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan