Evo šta se dešava sa organizmom ako previše popijete

Evo šta se dešava sa organizmom ako previše popijete

U toku je sezona praznika kada se pije više nego inače. Šta se zapravo događa s telom dok konzumiramo alkohol?

Nauka kaže da nije važno koju vrstu alkohola pijemo ili čak, da li mešamo pića – efekti su u osnovi isti u odnosu na količinu alkohola. Kada pijemo alkohol, on ide u želudac i prelazi u tanko crevo odakle se ubrzo apsorbuje u krvotok.

Ako smo nešto pojeli, apsorpcija alkohola će biti usporenija, tako da se nećemo brzo napiti. Zato je dobra ideja da se jede pre i uz piće. Telu je potrebno oko sat vremena da metabolizuje 10 grama alkohola ili jedno standardno piće.


Kako dolazi do "prekida filma"?

Svi imamo onog prijatelja koji se probudio posle burnog noćnog provoda i ne može da se seti pola noći. To je onaj poznati "prekid filma". To nije isto što i "onesvešćivanje“ jer ste još uvek svesni i sposobni da vodite razgovor, jedino što toga ne možete da se setite kasnije.

Što više alkohola pijete i brže ga pijete, veća je verovatnoća da će doći do "prekida filma", jer kada alkohol dostigne određeni nivo u našoj krvi, mozak jednostavno prestaje da formira nova sećanja. Ukoliko mozak zamislimo kao orman u koji se smeštaju datoteke, u ovim slučajevima datoteke idu pravo u kantu za smeće i kad kasnije pokušamo da ih pronađemo, ne uspevamo.

Kako se otrezniti?

Ako ste popili previše, nema načina da se otreznite. Jedino što vas može otrezniti je vreme tokom koga će se alkohol eliminisati iz vašeg tela. 

Kofein u kafi možda vas čini budnijim, ali to ne pomaže razgradnji alkohola. Bićete podjednako opijeni i oslabljeni, čak i ako se osećate malo manje pijano.

Količina, a ne vrsta alkohola određuje kako ćemo se osećati

Isto važi i za hladne tuševe, vežbanje, znojenje, ispijanje vode i svež vazduh. Ove stvari mogu pomoći da se bude pažljiviji, ali nemaju uticaja na koncentraciju alkohola u krvi ili na uticaj koji alkohol ima na organizam.

Najbolji lek je prevencija

Ako odlučite da pijete tokom praznika, najbolji način da izbegnete mamurluk i ostale negativne posledice je da se držite unutar preporučenih granica.

Osim što je važno da jedete da biste usporili apsorpciju alkohola i pijete vodu između alkoholnih pića da biste umanjili negativne efekte, takođe možete i da unapred odlučite koliko ćete popiti i toga se pridržavate, da brojite pića i izbegavate nazdravljanja, kao i da usporite, pijuckate i izbegavate ispijanje "na eks" i "do dna", savetuje B92.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan