Evo šta sve treba da znate o novom leku pakslovid protiv korona virusa

Evo šta sve treba da znate o novom leku pakslovid protiv korona virusa

Evropska Agencija za lekove nedavno je odobrila još jedan najsavremeniji lek protiv korona virusa – pakslovid kompanije "Fajzer". Lek je dostupan u Srbiji.

Pakslovid je antivirusni lek, koji se sastoji iz dve komponente. To je kombinacija dve aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama. Prvi aktivni princip, nirmatrelvir, blokira dejstvo enzima koji je potreban za replikaciju virusa. Druga aktivna komponenta, ritonavir, zadužena je u ovoj kombinaiji da usporava razgradnju prve aktivne supstance što omogućava da duže ostane u organizmu, i to u onim koncentracijama koje su dovoljne da se spreči replikacija virusa, objasnila je Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) za RTS.

Ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina. Sa terapijom je najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma korona virusa i to u roku od pet dana. Lek je u obliku tablete, uzimaju se oralno, dve tablete prve komponente, plus jedna druge, što znači po tri tablete na 12 sati. Terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima. Realno je očekivati da se od ovog leka smanji potreba za hospitalizacijom. Kliničke studije su pokazale da je lek efikasan 89 odsto u smanjenju stope hospitalizacije i smrtnosti. Neželjene reakcije su blage, poremećaj ukusa 5,6 odsto, dijareja, glavobolja i povraćanje, ali je važno obratiti pažnju na mogućnost interakcije ovog leka sa brojnim drugim lekovima koji su deo hronične terapije mnogih bolesnika ‒ rekla je Mitrašinovićeva.

Prema njenim rečima, pacijentima neće biti omogućen pristup leku bez konsultacije sa lekarom. Odluka Ministarstva zdravlja je da se propisivanje leka donosi na tercijarnom nivou i podržana je protokolom gde su navedeni lekovi koji ne smeju da se koriste u isto vreme sa pakslovidom.  

Pakslovid je namenjen za punoletne pacijente, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije i imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojaznost, kardiovaskularni problme sistema, aktivni malignitet i bolesti bubrega, jetre. Lek nije namenjen trudnicama i dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega. U sprovedenim kliničkim studijama lek je bio ispitan na pacijentima zaraženim delta sojem, ali poznajući mehanizam dejstva pakslovida koji ne zavisi od spajk proteina, realno je očekivati uverljivu efikasnost i protiv omikrona i drugih sojeva ‒  zaključila je Mitrašinovićeva.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan