Evo šta vam je potrebno za putovanje van Srbije

Evo šta vam je potrebno za putovanje van Srbije

Informacije u vezi sa putovanjima sve više zbunjuju.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) objasnio je za TV Prva šta je potrebno od dokumenata da biste otputovali u neku od zemalja u kojima Srbi najčešće letuju.

Grčka

U Grčku može da se uđe sa sertifikatom o bilo kojoj vakcini i sa negativnim PCR testom, kaže Seničić.

Kako je objasnio, kad krenete u Grčku morate da popunite PLF obrazac koji se nalazi na stranici grčke nacionalne organizacije.

– Ako se ljudi sećaju, imali smo neke kartončiće koje smo popunjavali na graničnom prelazu. U suštini je to isto, samo što je ovaj obrazac u elektronskoj formi vrlo važan zbog praćenja kontakata u ovoj bolesti. Mora da se popuni bar 24 sata pre nego se krene. Za porodicu se popunjava jedan obrazac, dakle jedan nosilac ga popunjava i unosi podatke svih ostalih. Druga stvar je sertifikat o bilo kojoj vakcini, za sada su ovi stari sertifikati koje imate dovoljni da pređete granicu. Pominje se da će od 1. juna trebati zeleni sertifikat koji smo i mi uveli i koji svi koji su vakcinisani ili koji su bili testirani mogu da preuzmu sa eUprave. Ko nije vakcinisan može da uđe sa negativnim PCR testom koji nije stariji od 72 sata – pojašnjava Seničić.

On smatra da, ukoliko možete da dobijete u zelenom sertifikatu da imate visok nivo antitela, da će to biti dovojno i za ulazak u Grčku, i kaže da se 24. maja očekuje dopuna jučerašnje odluke.

– Jedna od stvari koja je zaboravljena u ovoj odluci je da deca do pet godina mogu da uđu bez papira, a starijoj je potreban PCR test ili nešto od potvrda, ali očekujemo da se do kraja reši sve kako je Srbija dogovorila sa Grčkom – napominje predsednik YUTE.

Potvrdio je da ima nasumičnog testiranja koje je uvela EU još prošle godine i da je to obaveza. Testira se jedan čovek iz automobila. To su brzi testovi koji budu gotovi za 10 minuta.

Imamo nekoliko opcija – ako je pozitivan, upućuje se u grčke bolnice o trošku grčke države. Za one koji nemaju simptome postoji opcija da karantin provedu i u svom smeštaju. Ako je zaražena osoba u autobusu, onda će sve ostale testirati. Ne očekujem da će biti problema. Prošle godine nismo imali nikog ko je bio pozitivan na tom testu – navodi Seničić.

Turska

Sa ovom zemljom je napravljen sporazum o priznavanju vakcine. Dakle, priznaju se sve vakcine obostrano. Oni koji nisu vakcinisani, ne mogu ući bez nekog dokumenta. Deca ili mladi do 18 godina u pratnji roditelja koji imaju nešto od ovoga mogu da uđu bez ikakvih dokumenata, što je velika pomoć za porodice kojima bi veliki trošak bilo dodatno testiranje dece.


Egipat, Tunis, Kipar, Hrvatska, Mađarska, Crna Gora...

Egipat za sad još uvek traži negativan PCR test, ali se ubrzano pravi protokol o priznavanju vakcine, kao i sa Tunisom.

Imamo nove protokole sa Arapskim emiratima. Tu u obzir dolaze sve vakcine, alterativa je uvek PCR test. Kipar priznaje vakcine ili PCR, nadamo se da će uskoro priznati i kinesku. Zemlje u okruženju, Hrvatska, Bugarska i Mađarska sa kojima su potpisani protokoli, prihvataju sve vakcine, negativan PCR test, ali je moguć i antigenski test, pa čak i ovaj serološki kao dokaz da ste preležali i pozitivan PCR test koji nije stariji od 180 dana, da pokažete da ste preležali koronu. U BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju se potpuno slobodno putuje. CG je čak izašla sa stavom da će pokrivati troškove svih onih koji se razbole, tako da svi se pomalo trude da pridobiju što više zainteresovanih da dođu na njihove destinacije – objašnjava Aleksandar Seničić.

Još uvek su velike nepoznanice Italija, Španija i Francuska. Tu su još teške mere.

Povratak naših državljana iz inostranstva

Zavisi odakle dolazite. Ukoliko prolazite kroz zemlje sa kojima imamo protokole kao što su Severna Makedonija, BiH, Crna Gora, Bugarska i Mađarska, ne treba vam nikakav dokument da biste ušli u Srbiju. Ako se vraćate iz drugih zemalja, treba potvrda o revakcini ili za AstraZeneku koja ima produženo dejstvo potvrda o prvoj dozi, ali da je prošlo minimum tri nedelje od tada. Oni koji nisu vakcinisani, moraju da preuzmu rešenje o karantinu ili da imaju negativan PCR test. Mogu i da tokom karantina organizuju testiranje u svom domu i da izađu iz karantina – kaže predsednik YUTE, a prenosi B92.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvrc Milojakis

  pre 675 dana i 5 sati

  Neću da putujem van Srbije. Namerno. Dok god mi neko nešto traži, kao uslov da mu dođem u goste. Više para meni ostane. Njemu ništa. Pa posle neka se hvata više ekonomije, kako bi prikazao rezultate "turističke godine". Oni žive od toga. Ja ne.

  Oceni komentar:
  1
  7