Evo zašto morate prati novu odeću pre oblačenja

Evo zašto morate prati novu odeću pre oblačenja

Jeste li znali da svaki put kada obučete novu odeću, a da je prethodno niste dobro oprali, svoje zdravlje izlažete velikom riziku?

Odeću obavezno treba dobro oprati nakon kupovine, posebno onu koja dolazi direktno na kožu, jer hemikalije koje se koriste za obradu tkanine mogu da izritiraju kožu.

- Osim toga, na tkanini se mogu nalaziti bakterije od ljudi koji su odeću isprobavali u prodavnici, a ko zna koliko ih je bilo, napominje Lana Houge iz SAD-a, profesorka predmeta vezanih za proizvodnju odeće.

- Gotovo svaki konac ili obojena tkanina zahteva hemikalije kako bi bilo moguće pretvoriti u slatku suknju ili majicu. Nažalost, te hemikalije mogu imati neželjene efekte kao što su kontaktni dermatitis, crveni osip koji jako svrbi, nastavlja Lana Houge. Dodaje kako se odeća proizvodi u raznim delovima sveta pa su tako i hemikalije koje se koriste različite.

Zakoni su u raznim državama različiti. Tako se negde koriste hemikalije koje su u drugim zemljama zbog svoje štetnosti zabranjene. A kupac to neće znati dok kupuje odeću i neopranu je stavlja na svoju kožu.

Na primer, u SAD-u su u nekim komadima odeće u prodavnicama pronašli formaldehid u količinama većima od zakonski dozvoljene granice, a zna se da je on kancerogen.

Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzitetu u Njujorku kaže da se bakterije i gljivice lako mogu nataložiti i razmnožavati na tkanini jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca – preko hala u kojima se proizvodi sama tkanina, transporta do fabrika i šivenja pa transporta raznim kontejnerima do velikih skladišta, preslagivanja i slaganja u maloprodajne lance.

Pranje odeće uveliko smanjuje verovatnoću dobijanja osipa ili izloženosti kože raznim hemikalijama. Posebno treba pripaziti na odeću u kojoj se telo znoji jer tada se pore na koži rašire te je hemikalijama omogućen lakši ulazak u kožu.

Stvari koje bi nakon kupovine obavezno trebalo oprati su:

– čarape

– donje rublje

– sportsku odeću

– majice

– pantalone

– haljine

– suknje

– kupaće kostime

– pidžame.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan