Evo zašto nije dobro deci kupovati suviše poklona

Evo zašto nije dobro deci kupovati suviše poklona

Kada deci dajete više nego što bi trebalo ona postaju razmažena i nezahvalna, i nikada posle toga ne budu zadovoljna ma koliko im davali.

Pre nego što obasipete dete poklonima, razmotrite sledeće stabke koje ukazuju zašto to ne bi trebalo da radite.

1. Previše poklona povećava destruktivno ponašanje

Deca koja dobijaju puno poklona postaju pohlepna za vreme praznika i trpe negativne socijalne i emocionalne posledice koje se nastavljaju i kasnije u životu. Na osnovu istraživanja, takva deca kada odrastu sklonija su dugovanju, kockanju i opsesivnom šopingu. Naravno da otvaranje poklona proizvodi eksploziju sreće, ali imajte na umu da ta sreća prolazi brzo, i deca postaju brzo gladna za još poklona.

2. Previše poklona smanjuje samopouzdanje

Sticanje samopoštovanja i samopouzdanaja ima korene u osećanju identiteta a ne u dobijanju materijalnih stvari.

Višak poklona ne znači i višak samopoštovanja. Istraživanja su pokazala da ne postoji povezanost između materijalnog bogatstva i samopouzdanja ili sreće. U stvari, deca koja imaju manje materijalnih stvari ali pozitivniju vezu sa roditeljima, na testovima samopouzdanja imaju viskoke skorove. Takva deca imaju i manje problema u ponašanju.

3. Previše poklona krade deci trajnu sreću

Istraživanjima je dokazano da ljudi više daju na značaju pokonima koje im kupuju drugi ljidi nego što daju na značaju onima koje kupuju za same sebe. Deca koja vrednuju pregršt primljenih poklona, kad odrsatu postaji egocentrična i imaju manjak empatije.

Ono što je zanimljivo jeste to da obično deca koja su nemirna dobijaju više poklona od dece koja su mirnije prirode. Roditelji prave grešku misleći da će ih više poklona smiriti, a time zapravo hrane takvo ponašanje.

Kako bi rešili ovaj problem roditelji mogu koristiti sledeće savete:

  • Smanjite broj poklona.
  • Neka pokloni imaju emocionalnu vrednost više nego materijalnu.
  • Nagrađujte za vreme praznika dobro ponašanje vaše dece tokom godine i naglasite šta su sve dobro uradili protekle godine.
  • Naučite decu radosti davanja, ohrabrite ih da i oni kupe poklon nekome.

I na kraju, ne leži li sva radost praznika u davanju?

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan