Evo zašto su učiteljica iz Natoševićeve i profesor iz Karlovačke najbolji u Srbiji

Evo zašto su učiteljica iz Natoševićeve i profesor iz Karlovačke najbolji u Srbiji

U konkurenciji 330 prijavljenih učitelja i nastavnika, izabrano je 16 najboljih edukatora u Srbiji, a među njima su i Dijana Malidža, učiteljica u OŠ „Đorđe Natošević“ u Novom Sadu i Goran Jovišić, nastavnik računarstva i informatike u Karlovačkoj gimnaziji.

Reč je o projektu "Najbolji edukatori Srbije" koji sprovodi Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” iz Beograda.  Kroz ovaj projekat nagrađuju se učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Srbiji koji se u svom poslu ističu i ostvaruju natprosečne rezultate sa svojim učenicima. 

- Naši najbolji edukatori su inovativni i proaktivni, inspirativni i pokretači pozitivnih promena u svom poslu i svojoj okolini. Mi nagrađujemo edukatore koji zaista prave razliku u svom poslu. Želimo da istaknemo edukatore čiji su časovi drugačiji i zanimljivi, koji primenjuju savremene metode nastave, koji organizuju najrazličitije vannastavne aktivnosti, koji decu podstiču na rad, istaživanje i proaktivnost. Želimo da se zahvalimo edukatorima koji čine izuzetne napore i da im pokažemo da se to ceni, da pohvalimo njihov trud i zalaganje i na taj način damo pozitivne primere ostalim predavačima, navode iz ovog udruženja.

Kandidate su prijavljivali učenici, njihovi roditelji, kolege ili bilo ko ko smatra da poznaje izuzetnog nastavnika. U izboru najboljih su pored Udruženja kao organizatora učestvovali prošlogodišnji nagrađeni, zatim Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Olivera Todorović ispred Centra za razvoj zaposlenih u obrazovanju (ZUOV), direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović i koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović-Babić.

Svi najbolji edukatori će pored ličnog dela nagrade dobiti i po 100.000 dinara za unapređenje svog rada, a novac može biti potrošen na realizaciju raznih projekata sa učenicima ili opremu koju nagrađeni smatraju korisnom za razvoj metoda učenja i pozitivnog uticaja na decu.

 

Ko je Dijana Malidža?

 

Roditelji učenika učiteljice Dijane kažu da je iskrena, objektivna, pravedna i dosledna i da je deci uzor pozitivnog i humanog ponašanja. Stvara osećaj zajedništva i pripadnosti u odeljenju, a njen osnovni cilj je izgrađivanje dobrog karaktera i zdrave ličnosti kod učenika. Postavlja visoka, ali realna očekivanja od učenika i posebno radi sa učenicima koji imaju poteškoća u učenju. Dobar je predavač, podstiče učenika na rad i ohrabruje ga. Voli i ceni rad. Povremeno časovima prisustvuju roditelji koji preuzimaju ulogu edukatora, a ponekad su to i sami učenici.

U radu vrlo često kombinuje različite nastavne metode i oblike rada. Često primenjuje grupni i istraživački način rada, projektnu nastavu, izvodi eksperimente prilikom proučavanja fizičkih pojava. Pojedine časove realizuje na primarnim izvorima znanja na otvorenom, u muzejima ili galerijama. Po uzoru na Arhimedesovu školu matematike, učiteljica organizuje dodatnu nastavu iz matematike od 1. razreda, što je rezultiralo dobrim plasmanima njenih učenika na opštinskim i okružnim takmičenjima.

Veliku pažnju pridaje i dramskom stvaralaštvu u nastavi i van nje. Sa poslednjom generacijom ucenika istovremeno je pripremala dve predstave: „Zmaj golubijeg srca“ i „Kraljevski festival“, od kojih je jedna bila među najboljima na završnoj Smotri učiteljskog scenskog stvaralaštva u Leskovcu. U okviru projekta „Evropa u srcu grada“ sa učenicima je snimljen filmić „Kako je nastao naziv Nemačka“, a film oistoriji Novog Sada je bio proglašen za Najbolji obrazovni film na Vaškršnjem saboru u Mionici.

Od 2. razreda sa učenicima realizuje projekat „Čitalački dnevnik“, čime deca stiču čitalačku kulturu i naviku da samostalno iznose svoja mišljenja o pročitanim delima.

 

Ko je Goran Jovišić?

 

Goran Jovišić je jedan od osnivača i predsednik Udruženja profesora informatike Srbije. Odlikuje ga nesebičan i predan rad, odličan je organizator i pokretač novih inovativnih i kreativnih ideja, upotrebe novih tehnologija i softvera u nastavi. Goran Jovišić je ličnost sa kojom se učenici identifikuju. Vrsan je zanalac svog posla, poseduje ekspertska znanja, moralno stabilna ličnost, pedagoški entuzijasta, čime pozitivno deluje na razvoj i ponašanje dece u školi. Njegovi učenici učestvuju na različitim takmičenjima i projektima i osvajaju zavidne rezultate. Samo neki od njih su „Zagrizi budućnost“, takmičenje iz oblasti grafičkog dizajna, zatim „Biznis koji menja svet“, pisanje eseja na zadate teme, „Euromath“, međunarodna matematička konferencija, „Karlovački uzori“ projekat obuke znanja i veština neophodnih u savremenom preduzetništvu i mnogi drugi. Učesnik je i pokretač raznih aktivnosti u školi: predavanje o digitalnom nasilju „Uloga škole u prevenciji i zaustavljanju digitalnog nasilja“, „Maj mesec matematike“, „Dan broja PI u Karlovačkoj gimnaziji“, ’’Primena softvera u inkluzivnoj nastavi’’ i republičko takmičenje ’’Sajt za bezbedan internet’’.takmičenje . Organizovao je međunarodnu nedelju programiranja ’’Code Week’’ u svojoj školi.

Primenom inovativnih metoda u nastavi omogućava učenicima da samostalno rade, da rešavaju probleme na sebi svojstven način, svojim tempom i da na taj način uče. Trudi se da stvori prijatnu, radnu atmosferu u odelјenju, da učenike vodi i usmerava. Daje realne, interesantne, životne primere. Učenici uvek mogu da iznesu svoje mišlјenje. Primenjuje korelaciju različitih predmeta, pa su tako učenici u okviru informatike i nemačkog jezika digitalizovali knjige na nemačkom jeziku, koje su kasnije prevodili i izradili rečnik IT pojmova.

Autor je i saradnik u mnogobrojnim istraživanjima i radovima, učesnik velikog broja seminara, domaćih i međunarodnih konferencija. Član je nekoliko domaćih i stranih strukovnih organizacija: ’’CSTA, Computer science teacher association’’, Nјujork, SAD; ’’Internet Society IOC’’, Ženeva, Švajcarska; ’’ACM, Association for Computer Machinery for K-12 computer science education’’, Nјujork, SAD; ’’European Mathematical Society’’, Helsinki, Finska.

 

Više o projektu i drugim nagrađenim edukatorima pogledajte OVDE.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan