Evropa odlaže odluku o odobrenju vakcina, primena tek od sledeće godine

Evropa odlaže odluku o odobrenju vakcina, primena tek od sledeće godine

Evropska regulatorna tela odložila su zvaničan sastanak o proceni trenutno dve najefikasnije vakcine protiv korona virusa, što potencijalno odlaže distribuciju vakcina kompanije "Fajzer" i "Moderna" za narednu godinu kada je reč o zemljama Evropke Unije, piše "Financial Times".

Evropsak agencija za lekove (EMA) izjavila je da planira da saopšti mišljenje o "Fajzer" vakcini tek 29. decembra. Takođe, treba imati na umu da je državama koje su članice EU potrebno takođe nekoliko dana da pojedinačno odobre odluku o vakcinisanju. Sve to ukazuje da je početak distribucije vakcine malo verovatna pre januara.

EMA je odložila i procenu "Modernine" vakcine koja je najavljena tek za 12. januar, što je značajno kašnjenje, s obzirom da je odluka o obe vakcine trebalo da se donese na sastanku 22. decembra, piše "Financial Times".

Zvaničnici država članica vrše prritisak na EMA da usklade datume donošenja odluka sa datumima kada će to uraditi regulatorna tela Velika Britanije i SAD-a.

Britanska agencija za lekove i zdravstvene proizvode mogla bi da odobri "Fajzer" vakcinu već ove nedelje, dok bi u Americi odluka o obe gore pomenute vakcine trebalo da se donese u toku ovog meseca. Panel američkih stručnjaka sastaće se 10. decembra kako bi ocenili "Fajzer" vakcinu, a nedelju dana kasnije na red će doći i "Modernina". Od njihovih preporuka zavisi da li će Uprava za hranu i lekove dati zeleno svetlo. Ako se odobri bar jedna ili obe vakcine, vlasti tvrde da su spremne za isporuku istih u roku od nekoliko sati.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je nagovestio da bi tamošnje stanovništvo moglo da počne sa vakcinacijem već sredinom decembra, ali je u utorak dao nove informacije, "Pretpostavljam da ćemo ipak početi sa vakcinacijom najkasnije u januaru", rekao je.

Treća najavljena vakcina, ona koju razvija kompanija "AstraZeneca" sa Univerzitetom Oksford neće biti procenjena pre januara.

Iz EMA.e su poručili da bi mogli da daju uslovno odobrenje za stavljanje vakcine u promet ako zaključe "da su koristi vakcine veće od rizika u procesu zaštite od Kovida-19". U tom slučaju mogle bi da ubrzaju proces donošenja odluka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Članak postoji

  pre 570 dana i 5 sati

  Molio bih samo da napravite upit u Google-u, gde se Tramp izvinjavao predsedniku da li Gvatemale, da li Hondurasa, gde je Pfizer u redovnu vakcinu ubacio aktivan, živ virus jedne bolesti koja se dugo leči i sporo razvija.
  Ranije su to radili sa sifilisom, ali je sad bila neka druga.
  Sve u svemu, predsednik Sjedninjenih Država je u toku 2020-te zvao predsednika te zemlje i uputio mu JAVNO izvinjenje zbog pričinjenog zaražavanja stanovništva.

  Pa vi obrazovana gospodo, dok se iživljavate u svojim izjavama na nama neobrazovanim, proverite činjenice o radu Pfizer- a u 21-om veku.
  A TO URADITE - PRE NEGO DATE NOVAC ZA UVOZ VAKCINA.
  Čitao sam članak na Guradia-n, BBVC ili Sun-u, ili New York Post-u, Washington Post-u.
  Tako da, njihov je izvor.

  Oceni komentar:
  0
  6