Evropska agencija za lekove i dalje bez preporuke za četvrtu dozu vakcine

Evropska agencija za lekove i dalje bez preporuke za četvrtu dozu vakcine

Evropska agencija za lekove (EMA) navodi da i dalje nema podataka o potrebi i značaju primanja četvrte doze postojećih vakcina protiv korona virusa kod opšte populacije.

Evropski regulator za lekove ostavlja prostor za promenu preporuke kada je reč o četvrtoj dozi, ali i poziva farmaceutske kompanije da rade na ažuriranju sastava postojećih vakcina protiv Kovid-19. EMA navodi da je epidemiološka situacija širom Evrope zabrinjavajuća zbog sve većeg broja zaraženih koji izaziva omikron soj.

Proizvođači vakcina se ohrabruju ne samo da rade na ažuriranju efikasnosti vakcine na omikron soj, već i da razmotre razvoj biovalentnih ili multivalentnih vakcina koji bi bile efikasne protiv više sojeva korona virusa i efikasnije od postojećih monovalentnih vakcina. Trenutne vakcine nastavljaju da daju značajnu zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti posebno nakon dobijanja buster doze. Do sada je buster dozu primilo svega 40 odsto odraslih u EU, a oko 20 procenata nema ni kompletnu primarnu vakcinaciju ‒ rekao je doktor Marko Kavaleri iz Evropske agencije za lekove.

Kako RTV prenosi, Kavaleri smatra da u slučaju više buster doza datih u kratkom vremenskom razmaku može doći do smanjenja nivoa antitela koja se dobijaju vakcinacijom zbog neophodnog vremenskog perioda da se antitela izgrade.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan