"Evropska noć istraživača" 24. septembra u NS pod sloganom "Ozelenimo nauku!"

"Evropska noć istraživača" 24. septembra u NS pod sloganom "Ozelenimo nauku!"

Fokus ovogodišnje manifestacije je na Zelenom dogovoru, dokumentu koji je "osnova budućeg razvoja evropskog društva".

Naučna zajednica zauzima posebno mesto u ovom dokumentu i očekivanja od nauke i naučnika su da odgovore na aktuelna pitanja poput: održive ekonomije, zaštite životne sredine, održivog transporta, upotrebe obnovljivih izvora energije.

Zbog toga se ove godine bavimo upravo tim temama i pokazaćemo kakva razmišljanja i odgovore naši naučnici imaju na savremene izazove. Imaćemo priliku da zajedno sa naučnicima učimo i bavimo se naukom – navodi se u saopštenju.


U samoj Noći istraživača, 
24. septembra, biće održan i program uživo u tržnom centru BIG, od 15 do 22 časa. Program će biti realizovan kao u godinama koje su prethodile pandemiji. Tom prilikom biće održano nekoliko predavanja i čak 15 radionica kreiranih od strane naučne zajednice sa Fakulteta tehničkih nauka, Prirodno matematičkog fakulteta, Instituta BioSense, ali i nevladinih organizacija koje se bave naukom i drugih.

Istog dana, moći ćete da uživo popričate uz kafu i sok sa naučnicama u knjižari "Zenit Books", (Novi Sad, Njegoševa 24) i saznate mnogo toga zanimljivog i korisnog.  

Sve aktivnosti biće sprovođene u skladu sa preporučenim merama zaštite i sprečavanja širenja korona virusa.

Kao posebnu poslasticu ove godine smo za vas pripremili aplikaciju "Noć istraživača" u okviru koje se nalazi igra "Lov na nauku" koja će vas povesti u misiju otkrivanja i sakupljanja naučnih trofeja širom grada. Aplikacija "Noć istraživača" biće dostupna od 15. septembra na Play store i Apple store platformama – napominju organizatori.


Pored aktivnosti u Novom Sadu, Noć istraživača biće obeležena i u Kikindi, Šapcu i Mokrinu. 

"Evropska noć istraživača" u Srbiji finansirana je iz programa "HORIZON 20202 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Projekat ReConNeCt Restart 3.0 ima krajnji cilj da identifikuje i poveća javno priznanje onih izuzetnih istraživača, koji su zaduženi za vodeći društveni napredak prema programu "Horizont Evrope" i stimuliše promociju istraživačke karijere među mladim učenicima i studentima koji će preuzeti primat u predstojećim okvirnim programima EU.


Sve informacije o sadržajima ovogodišnje manifestacije možete naći na sajtu Noći istraživača

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan