Evropska prestonica kulture: Novi Sad dobio podršku osam gradova

Evropska prestonica kulture: Novi Sad dobio podršku osam gradova

Predstavnici osam evropskih gradova koji su proteklih godina dali veliku podršku Novom Sadu na putu ka kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine posetili su Novi Sad, gde su sa predstavnicima Grada i Organizacionog odbora EPK 2021. održali radni sastanak na kojem su razmenili znanja i iskustva.

Njihova poseta Novom Sadu poslednji je veliki događaj pred Konferenciju podunavskih gradova i regija u Briselu koja će biti održana 16. oktobra, a na kojoj će biti predstavljena i predata aplikacija za kandidaturu. 

- Nakon četiri godine, došli smo do kraja procesa kandidature. Uradili smo mnogo toga i verujem da će naši napori uroditi plodom i da će Novi Sad 2021. godine postati Evropska prestonica kulture. U tom poslu pomogle su nam novosadske ustanove kulture, različita udruženja i organizacije, mediji, kao i celokupna javnost i ovo je prilika da im se na tome zahvalimo - izjavio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i dodao – Posebnu zahvalnost dugujemo našim partnerima, gradovima koji su već bili Evropska prestonice kulture ili će to tek postati. 

Prema rečima generalnog koordinatora Saveta dunavskih gradova i regija iz Ulma Petera Langera, Novi Sad kao multietnička i multikonfesionalna sredina koja ima dobru saradnju sa Dunavskim regionom, živopisnu, ali i bolnu istoriju, autentičnu arhitekturu, bogat kulturni i naučni život i građane otvorenog uma treba da postane Evropska prestonica kulture i nastavi svoj urbani razvoj kroz kulturu.U okviru programa Međunarodne podrške kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, u ITD galeriji na Petrovaradinskoj tvrđavi biće otvorena izložba 50 razglednica koje su Novom Sadu stigle od umetnika iz Evrope kao podrška kandidaturi Novog Sada za EPK 2021, kao i prezentacija „Vojvodina kao rasadnik multikulturalizma“.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan