Evropska unija skida Srbiju sa "zelene liste"

Evropska unija skida Srbiju sa "zelene liste"

Ambasadori zemalja članica EU 27 odobrili su danas na sastanku u Briselu uklanjanje Srbije sa liste zemalja bezbednih za putovanja, preko spoljnih granica Šengena.

Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje, a doneta je zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice, odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preporuke".

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi, nisu i automatski blokirani za putovanja u EU. Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • sloba

  pre 392 dana i 7 sati

  cene trenutno stagniraju a kretanje cene navise uglavnom diktira novogradnja koja je skuplja, a uz nju i starogradnja poskupljuje. i agencije ispiraju mozgove ljudima da podignu cene, a onda ne mogu da prodaju nekretninu. poznato je da su mnogi stanovi u novogradnji neprodati pa su mnogi kompleksi jos uvek nezavrseni, investitori probijaju rokove jer su se preracunali da ce im brzo otici stanovi sto nije slucaj.

  Oceni komentar:
  1
  0