Evropska unija ukida pomeranje kazaljki na satu

Evropska unija ukida pomeranje kazaljki na satu

Prema predlogu Evropske komisije, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine.

Članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Evropska komisija odlučila je u sredu 12. septembra da nakon tog datuma  pomeranje više neće biti moguće.

- Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki – poručio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Kako je "Blicu" u Ministarstvu privrede rečeno pre nekoliko nedelja, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, a isto nam je potvđeno i nakon objave ove vesti iz Evropske komisije.

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

Biće potrebno i da se Srbija odluči za jedan od načina računanja vremena – letnji ili zimski.

Predlog zakona koji je trenutno u proceduri i treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, ima za cilj "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremenom koje se koristi u Evorpskoj uniji".

Odluku da ukine pomeranje kazaljki Evropska komisija donela je nakon ankete koja je sprovedena u 28 zemalja članica EU, a u kojoj se čak 84 procenata građana i građanki izjasnilo da ovu promenu podržava.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim potezom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Blica".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 9 dana i 19 sati

  Ajaooo ko ce da odluci? Ne zna se ko je inteligentniji na vrhu?!

  Oceni komentar:
  1
  2
horoskop isključenja struje tajne horoskopa nestanak vode bebe bez struje Vreme u Novom Sadu horoskopski znaci Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode isključenje vode Spens novosadsko porodilište novosađani vremenska prognoza novi sad novosadska policija Elektrodistribucija Novi Sad detelinara istraživanje vremenska prognoza betanija novi sad servisne informacije novi sad OK Vojvodina Srbija elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod