EVROPSKI KOMESAR: Titula će Novom Sadu omogućiti da makar 2021. bude deo Evropske unije

EVROPSKI KOMESAR: Titula će Novom Sadu omogućiti da makar 2021. bude deo Evropske unije

Povodom konferencije "Evropi u nasleđe", koju Fondacija "Novi Sad 2021“ organizuje 1. i 2. oktobra, u susret dvogodišnjici titule Evropske prestonice kulture, u Novom Sadu boravi evropski komesar za kulturu, obrazovanje, mlade i sport Tibor Navračič.

U dvorani "Eđšeg" u ponedeljak 1. oktobra održan je radni sastanak kome su, pored gradonačelnika Miloša Vučevića i gosta iz Mađarske, prisustvovali i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predsednica Upravnog odbora Fondacije "Novi Sad 2021“ Tijana Palkovljević Bugarski i direktor Fondacije "Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.

Tom prilikom, gradonačelnik Vučević je zajedno sa saradnicima predstavio projekat "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", dosadašnje rezultate, projekte koji promovišu i podstiču očuvanje bogatog kulturnog nasleđa u Novom Sadu, kao i buduće planove.


- Drago mi je što je evropski komesar za kulturu gospodin Navračič našao vremena da poseti Novi Sad i sasluša šta je to do sada u Novom Sadu urađeno, i šta ćemo raditi u narednom periodu, nezaustavljajući se na 2021. godini, nego planirajući kulturni razvoj grada u narednim decenijama. Ovo je velika šansa za razvoj Novog Sada i ja sam siguran da ćemo biti dostojni izazova. Ponosan sam i zadovoljan zbog ocene gospodina Navračiča – kazao je Vučević.

On se zahvalio evropskom komesaru na poseti i dobroj oceni, kao i svim saradnicima koji učestvuju u projektima "Novi Sad 2021", a istakao je i dobru saradnju sa gradovima Pečuj i Temišvar sa kojima Novi Sad razmenjuje znanja i iskustva.


Da je Novi Sad značajan na evropskoj kulturnoj mapi svedoči činjenica da je gospodin Navračič po prvi put u Novom Sadu, a povodom konferencije "Evropi u nasleđe", navedeno je u saopštenju.

- To što će Novi Sad 2021. godine biti Evropska prestonica kulture je značajno kako za Srbiju, tako i za građane Evropske unije, zato što će Novom Sadu omogućiti da makar te godine bude deo Evropske unije, i da uspešno obeleži sve one vrednosti koje EU sama po sebi obeležava. Nakon sastanka mogu da potvrdim da su vlasti na svim nivoima, kao i tim Fondacije, spremno stali iza ovog velikog projekta. Ubedili me da su uradili, ali da i dalje rade sve što je u njihovoj moći kako bi taj projekat sproveli do kraja na najbolji način. Nadam se da ću i ja kao građanin Mađarske, zemlje suseda, imati priliku da uživam u programima 2021. godine koja će biti spektakularna kako za Novi Sad i Srbiju, tako i za Evropsku uniju – rekao je evropski komesar Navračič.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković je istakao da je izuzetno zadovoljan posetom komesara Navračiča i zahvalio se na podršci koju pruža Novom Sadu.

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan