Evropski parlament podržao uvođenje digitalnih kovid sertifikata

Evropski parlament podržao uvođenje digitalnih kovid sertifikata

Evropski parlament podržao je danas uvođenje digitalnog kovid sertifikata Evropske unije kako bi se olakšalo putovanje unutar nje i doprinelo ekonomskom oporavku.

Sertifikati će se primenjivati od 1. jula 2021. godine i važiće 12 meseci, navedeno je u saopštenju EP.

Dokument će potvrditi da je osoba vakcinisana protiv Kovida-19, da je nedavno imala negativan rezultat testa ili se oporavila od infekcije. U praksi će to biti tri različita sertifikata.

Sertifikate će vlasti država članica izdavati besplatno, biće dostupan u digitalnom ili papirnom formatu i imaće QR kod.

Zajednički okvir EU učiniće sertifikate interoperabilnim i proverljivim širom Evropske unije, kao i sprečiti prevare i falsifikovanje.

Potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Tokom međuinstitucionalnih pregovora, poslanici u EP osigurali su sporazum da države EU neće moći da nameću dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – "ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja".

Države EU se podstiču da osiguraju da testiranje bude pristupačno i široko dostupno. Na zahtev parlamenta, Komisija je obećala da će mobilizovati 100 miliona evra u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle da kupe testove za izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata o testiranju.

Sve zemlje EU moraju da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Na državama članicama je da odluče da li će prihvatiti i sertifikate za vakcine odobrene u skladu sa nacionalnim procedurama odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija navela za hitnu upotrebu.

Svi lični podaci biće obrađivani u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tante za Kukuriku

  pre 384 dana i 9 sati

  Ko ne prizna moju kinezaru - njemu manje evra.

  Oceni komentar:
  0
  2