EVROPSKI ZAPISNIK: Ubrzana naplata štete posle saobraćajki

EVROPSKI ZAPISNIK: Ubrzana naplata štete posle saobraćajki

Od ponedeljka, 10. septembra, zapisnik o saobraćajnom udesu više nećete moći da podignete u MUP-u, već će on elektronski biti prosleđen osiguravajućim društvima u kojima su učesnici udesa osigurali svoje vozilo. To će, kažu u Zajednici osiguravača Srbije, omogućiti ubrzanu proceduru u naplati štete, ali i efikasniji rad ekipa za uviđaje MUP-a Srbije.

Kada se desi udes, veoma je bitno proceniti štetu i ulogu osiguranika u njemu. U slučaju manjih udesa i štete do 400 evra, možete da platite 100 evra izlaz policije na teren, dobijete kaznu i kaznene bodove kod sudije za prekršaje ako se utvrdi da ste krivi. Zato je bolje dogovoriti se o krivici i popuniti evropski zapisnik koji imate u kolima.

- Po starom običaju ili po staroj praksi koja je bila, u Srbiji isplata štete i kompletiranje dokumentacije je trajalo i do dva meseca. Kada je evropski zapisnik u pitanju, može da se završi za pet do sedam dana – kaže za RTS Duško Jovanović iz Udruženja osiguravajućih društava Srbije.

Novi sistem davanja elektronskih zapisnika odnosi se na udese gde nije bilo povređenih i poginulih već samo na udese sa materijalnom štetom. Za udese sa povređenima, zapisnici se podižu u prekršajnom sudu.

Po novom zakonu, jako je bitno da, ako je udes sa štetom iznad 400 evra, upamtite broj registarskih tablica onih koji su učestvovali u udesu ili da znate u kom osiguranju imaju polisu.

Sve dalje radnje oko naplate štete rešavate u osiguravajućim društvima, a rok je do deset dana.

- Ne mora građanin više da odlazi u MUP, ne mora da plaća takse da bi dobio zapisnik u ruke i ne mora sa tim zapisnikom da odlazi u osiguravajuću kompaniju. Osiguravajuća kompanija će imati zapisnik u roku od nekoliko dana, kada MUP završi uviđaj i moći će da isplati štetu daleko efikasnije nego do sada – kaže Jovanović republički javni servis.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Bukovac štrajk poštara vremenska prognoza novi sad Isključenje struje bez vode astrologija zodijak novosađani novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad betanija Elektrodistribucija Novi Sad bez struje horoskop bebe isključenje vode obustava rada novorođenčad servisne informacije novi sad dnevni horoskop jkp lisje štrajk u pošti pošte srbije sahrane novi sad elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje matičar novi sad raspored sahrana i ispraćaja