Evropsko prvenstvo u debati počinje u utorak u Novom Sadu

Evropsko prvenstvo u debati počinje u utorak u Novom Sadu

Jubilarno 20. Evropsko prvenstvo u debati održava se ove godine u Novom Sadu, od 31. jula do 4.avgusta, na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, a u njemu će se takmičiti oko 700 studenata iz više od 30 zemalja Evrope.

Studenti stranci će sedam dana boraviti u Novom Sadu, a osim što će pokazati svoja debatna umeća, upoznaće i srpsku gastronomsku, istorijsku, kulturnu i društvenu scenu.

Kako izgleda takmičenje?

Takmičenje se odvija u prostorijama škole, svi će biti raspoređeni po učionicama, a sve grupe takmičara dobijaju teme svega 15 minuta pred takmičenje. Formiraju se grupe ZA i PROTIV, a neke od tema su često veoma kontroverzne: Da li NASA treba da se privatizuje, Da li treba zabraniti učestvovanje u izborima onima protiv kojih se vodi krivični postupak, Da li Iran treba da nastavi razvoj nuklearnog programa, Da li Republika Srpska treba da bude nezavisna zemlja, Da li treba razbiti etničke enklave...  


Zašto je debata važna?

Debata je važna za buduće menadžere, lidere, govornike jer uz nju razvijaju kritičko mišljenje, logiku, uverljivost, konciznost, izlaganje argumenata uz poštovanje tuđeg mišljenja, a uz to je neophodno i opšte obrazovanje, budući da su na takmičenju u debati zastupljene uvek aktuelne društveno političke teme. 

Zanimljivo je da su se mnoge istaknute ličnosti iz politike aktivno bavile debatom tokom školovanja, od kojih su najistaknutije karijere napravili Margaret Tačer, Kofi Anan, Opra Vinfri, Nelson Mendela, Ted Kruz, Karl Rove i Janet Reno.

Svečano otvatranje Evropskog prvenstva u debati  zakazano je za utorak, 31. jul, u 9 časova na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan