Exit  fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave (FOTO)

Exit fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave (FOTO)

Petrovaradinska tvrđava kao kulturno-istorijski spomenik od nacionalne važnosti i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu počinje da dobija novi izgled, javila je pres služba Exita.

Naime, Exit fondacija pokrenula je uređenje dela Petrovaradinske tvrđave na "Hornverku", a prva faza radova, koja obuhvata rekonstrukciju Opservatorije, tj. objekta Male stražare, već je počela u saradnji sa kompanijom NIS, uz podršku Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku. Ovaj deo najvećeg utvrđenja u našoj zemlji predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sa:da, kaže se u saopštenju.

Predsednik UO Exit fondacije, Ivan Petrović, smatra da je jedan od osnovnih zadataka Exitove društvene odgovornosti briga o Petrovaradinskoj tvrđavi

- Exit godinama unazad radi na promociji Tvrđave u cilju njenog postavljanja kao istaknute kulturno-istorijske turističke destinacije u Evropi. Aktuelni radovi samo su jedan u nizu koraka koji će u narednom periodu biti preduzeti da simbol Novog Sada i Exit festivala dobije novi sjaj – kaže Petrović.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija. U nedostatku finansijskih sredstava za održavanje, stanje Opservatorije je alarmantno i zahteva neophodnu obnovu.


Mala stražara pre obnove


Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Mr Siniša Jokić, napomenuo je da sesveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare na Hornverku Petrovaradinske tvrđave rade prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada:

- Projekat je prvenstveno predvideo sanaciju krova i fasada, ali i uređenje enterijera, kao i neposredne okoline popravkom trotoara i odvoda atmosferske vode. Stražara je jedna od tri ukupno sačuvane u okviru granica ovog kulturnog dobra, te je njena obnova utoliko značajnija za Petrovaradinsku tvrđavu – navodi Jokić, a prenosi pres služba Exita.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje horoskopski znaci dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja zodijak skupština grada novog sada isključenja struje bebe Isključenje struje elektrovojvodina zagađenje vazduha horoskop sahrane novi sad bez struje raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište servisne informacije novi sad zagađenje klinika za ginekologiju i akušerstvo magla isključenje vode RHMZ bez vode betanija astrologija JKP Vodovod i kanalizacija isključenja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija