EXIT: Ovogodišnje izdanje festivala donelo Novom Sadu i Srbiji 16,4 miliona evra

EXIT: Ovogodišnje izdanje festivala donelo Novom Sadu i Srbiji 16,4 miliona evra

Opsežno istraživanje koje "TIM centar" iz Novog Sada sprovodi svake godine za vreme festivala, ove je godine pokazalo da je Exit doneo novih 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i cele Srbije.

Kako navodi pres služba Exita, od osnivanja ove manifestacije do danas domaća privreda ostvarila preko 180 miliona evra ekonomske koristi od festivala, i to, dodajr se, "ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije".

– Porast inostranih turista za gotovo trećinu u odnosu na izuzetno uspešnu 2018. godinu, bio je gotovo ravnomerno podeljen između gostiju iz regiona, te Zapadne i Istočne Evrope. Zabeležen je i do sada najviši broj posetilaca sa drugih kontinenata, i to duplo više u odnosu na prethodne dve godine. Kao i proteklih godina, više od 90% inostranih posetilaca Exita je u Novi Sad došlo zbog festivala, što je dokaz direktnog uticaja festivala na turizam Novog Sada i Srbije – saopštila je pres služba festivala.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Holandije i Bugarske, dok su se na ulicama grada mogli sresti i gosti iz veoma udaljenih i egzotičnih zemalja, među kojima su Brazil, Hong Kong, Indija, Kuvajt, Južna Afrika, Singapur ili Bahrein.

(kliknite na sliku za višu rezoluciju)


Najviše su trošili gosti sa drugih kontinenata – u proseku 615 evra, a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 600 evra po osobi, a kada se uračuna i domaća publika, posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 420 evra.

Ova brojka u istraživanju, navodi se u saopštenju, obuhvatala je isključivo troškove koje ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji i slično). Gotovo 70% (68.7%) turista je plaćalo smeštaj, od toga najveći broj je bio u iznajmljenim sobama, apartmanima ili stanovima (36.8%), te 11.8% u hotelima i 14.5% u hostelima.

Gotovo polovina ispitanika je navelo program kao osnovni razlog dolaska na Exit, dok je trećina stranaca (33,9%) izjavilo da je dolazak na EXIT bio odlična prilika za posetu Novom Sadu i Srbiji. Istraživanje je radio novosadski "TIM Centar", a rađeno je na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti, navodi pres služba Exita. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan