EXIT: Veliki događaji u službi razvoja destinacija

EXIT: Veliki događaji u službi razvoja destinacija

Regionalnu panel diskusiju "Veliki događaji u službi razvoja destinacija", u Budvi je organizovao Exit festival, nakon završenog trodnevnog Sea Dance festivala.

 

Otvarajući panel diskusiju, Momčilo Bajagić Bajaga, zvezda ovogodišnjeg Sea Dance festivala, poručio je da je njegov bend na istom zadatku kao i Exit, a to je širenje tolerancije i ljubavi. Kao lider u povezivanju mladih iz regiona, i razvijanju njihove saradnje i kreativnih potencijala, značajna su iskustva Grada Novog Sada koji je nosilac duple krune - Omladinska prestonica Evrope 2019 i Evropska prestonica kulture 2021, jedinstveni su bili u oceni učesnici panela.

Na primeru Festivala, gradonačelnik Miloš Vučević objasnio je kako jedan događaj, čiji značaj i popularnost se danas mere u planetarnim okvirima, može da pomogne da sredina u kojoj je organizovan postane ne samo dinamičnija i turistički atraktivnija, već da značajno razvija svoju ekonomiju i sve ostale društvene i kulturne sadržaje.

- Kao što festivali treba da pomažu u promociji destinacije, tako i gradovi treba da pomažu manifestacijama. Gde god da sam otišao u Evropu, Novi Sad poznaju po Exitu. Mi imamo dobru saradnju i sa njima, i sa drugim festivalima jer to je u interesu grada i Novosađana - naglasio je Vučević.

Gradonačelnik je istakao da je Exit i pokrenuo stvaranje jedne kritične mase, mladih i kreativnih ljudi koji su, kako je rekao, "izneli" i druga dva velika projekta koje je Novi Sad dobio, transformišući se tako u jednu veliku pozornicu sa kontinuitetom raznovrsnih programa. On je objasnio na koji se sve način grad dalje priprema i transformiše pred realizaciju titula, i koja su to nova iskustva kroz koja prolazi.

- Projekti evropske prestonice omladine i kulture su ujedinili celu Srbiju, i najveću pomoć dobili smo od predsednika države, Republičke vlade, naših kolega iz Pokrajinske vlade, jer Novi Sad nosi jedinstven brend koji je značajan za celu zemlju. U toku je realizacija velikih infrastrukturnih projekata, obnavljamo Petrovaradinsku tvrđavu, fasade, gradimo nove kulturne stanice, gradimo jedan novi urbani polis, kreativni centar na mestu nekadašnje takozvane kineske četvrti, razvijamo turističke potencijale. Novi Sad beleži konstantan rast broja turista, i kao city break destinacija, ali i povećanje broja noćenja. U gradu se dešava jedna urbana transformacija, ali brinemo i održavamo i one autentične sadržaje po kojima je, još od početka prošlog veka, poznat kao Srpska Atina – kazao je gradonačelnik.

Na pitanje, kako vidi Novi Sad za deset godina, gradonačelnik Miloš Vučević je na regionalnom panelu u Budvi poručio.

- Za deset godina bih voleo da vidim Novi Sad kao grad zadovoljnih ljudi, ponosnih na mesto u kojem žive. U kojem se građani ne plaše promena i novog doba, i hrabro idu napred. A da bismo u tome uspeli, neophodna nam je politička stabilnost - zaključio je gradonačelnik Novog Sada.

Na regionalnom panelu "Veliki događaji u službi razvoja destinacija", učestvovali su i predstavnici ministarstva turizma Crne Gore, festivala Exit, gradova Budva i Tirana, turističkih organizacija i brojnih organizacija civilnog sektora.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan